Hjärtslag är underbara

Pratade med en vän häromdagen om körkortsutbildningar bl.a. Hörde att det fanns länder som har utbildning i hjärtstartare som obligatoriskt för att få körkort. Nu innehåller våra utbildningar redan väldigt mycket man ska kunna, men om apparaterna skulle finnas överallt vore idén kanske inte så dum, iaf inte då det gäller yrkestrafik körkorten.

 
På NUS där jag jobbar finns apparater uppsatta i allmänna utrymmen på många ställen vilket jag tycker är bra och som jag skrivit om förr. Men jag undrar hur många som skulle våga använda den om olyckan va framme? Kanske utbildning på dom skulle vara obligatoriskt inom vissa yrkesområden och likväl som man har plåster på arbetsplatsen skulle en hjärtstartare finnas på plats. Att dom finns på NUS känns som så självklart, men på alla äldreboenden? Dom kanske redan har? Sen bussar, Köpcentrum? Eller är det att gå för långt? Jag vet inte mer än att jag själv gärna hade fått en ordentlig grund i hur dom ska användas, för räddar dom ett liv är det värt allt.
 
Planering
 
Hjärtstartare på NUS va ett tag populära apparater att stjäla tyvärr. Vem kan behöva en sådan sa man. Nu ska jag inte skylla detta på narkomanerna, men dom nämndes som potentiella korpar i samtalen. Dom kan vara en grupp som nämligen behöver en sådan då dom räddar livet på varandra. När polaren tar överdos startar kompisen upp hjärtat igen. Sant eller inte?
 
Oavsett är det iaf något arbetsgivaren kanske skulle tänka på och hänga upp bredvid plåstertavlan. Kanske den överviktiga chefen själv bakom skrivbordet kan komma behöva sina anställdas hjälp en dag att komma igång igen… Gomorron

//Big Papa

En kommentar

 1. Anna H

  Även på idrottsplatser är det viktigt med hjärtstartare då flera yngre människor dött medan dom idrottat!!
  Schweiz är ett land där det är obligatoriskt med utbildning i ”akutsjukvård på olycksplats” i körkortsutbildning” Där finns hjärtstartare all over och alla skall kunna använda dom!

  Det brukar finnas väldigt tydliga instruktioner hur man skall göra, och det måste vara bättre att göra NÅGOT än ingenting tänker då jag!

  Ha en fin dag 🙂
  //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.