Pedelecs får underkänt

Å va tusan är pedelecs undrar du. Jo det är nämligen elcyklar som blir mer och mer poulära ute på våra gator.

Nu har en tysk Motororganisation beslutat sig för att testa 16 populära elcyklar, för bara i Tyskland finns 1,3 miljoner elcyklar numera. De flesta av dom är så kallade pedelecs, vanliga cyklar som förses med eldriven hjälpmotor. De får inte gå fortare än 25 km/h, effekten får inte överstiga 250 W. Inom dessa bestämmelser är fordonen skattebefriade och föraren behöver inte ha hjälm.

Nu är dom hprt testade med tragiskt resultat. Nio av cyklarna fick betyget underkänt. Rambrott, styrstångsbrott, gaffelbrott, bristfälliga bromsar och elektromagnetisk strålning från elsystemet som är så stark att den stör blåljusmyndigheternas radiotrafik. Cyklarna som testades kommer från mer eller mindre kända varumärken som KTM, Kreidler, Leviatec, Sinus, Flyer, Top Velo, Fischer, Victoria och Raleigh. Endast två cyklar, E-Courier SX från Stevens och OBRA RT från Kettler fick omdömet bra. Ingen gick högsta betyget mycket bra.

Sverige har kanske inte lika många (hittade ingen info om detta) cyklar ännu på gatorna, just därför kanske det är bra att få kännedom om denna undersökning.

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.