Världens största!

Ja den byggdes och rullade ut ur fabriken första gången i oktober 1939. Amiral Byrds Snow Cruiser va namnet den fick och va världens största landgående fordon då.

Den vägde 35 ton och va hela 17 m lång och 5 meter hög. En dåtidens gigant.

Drivkällan för att få denna bäst att rulla, det va två st dieselmotorer av märket Cummins med vardera 150 hk. Till detta hade man kopplat en elmotor på varje hjul som gav 75 hk extra/hjul. Så då de 3 m höga hjulen rullade framåt så fanns det brano nytje power att driva dom med:)

Denna byggdes för en expedition i Antarktis, sk Byrds expedition. Då man va väl frammae med maskinen i Antarktis märkte man att den inte va så bra som man trodde. Den gick bäst baklänges och man körde som längst bara 14 mil med den i den icke gästvänliga terrängen. Då den inte fungerade som det va tänkt fick den bli bostad till forskarna istället.

Vad som hände efter det vet inget riktigt. Den lämnades troligen kvar för att sedan 1958 upptäckas flera meter under snön av en annan expedition. Sedan efter det är den ”borttappad” Ingen vet vart den är.

Rykten säger att ryssen tagit den, andra tro den farit ner på havets botten, då isen där den befann sig kollapsat ner i havet under 60-talet. Jaja, borta är den då. För alltid låter vi vara osagt.. Ett stycke rolig motorhistoria är det då iaf 🙂

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.