Wheels Umeå 2016

Ytterligare ett nytt nummer ute där min krönika denna gång handlar om Wheels i Umeå sommaren 2016.

Bildresultat för kulturvinkeln

”Regn vart än man kikade på alla websiter på nätet. Typiskt då det ska vara Wheels motorfest i stan och mina första semesterdagar tar sin början.

Fredag och mina första timmar av semester började med lätt stress då jag hade en vigsel timmen efter jag slutat för dagen. Detta är inte helt ovanligt för min del då jag ofta har och tar på min mera än vad jag borde göra. Jag viger ju folk borgerligt, vilket jag kanske återkommer till en annan gång i en annan krönika för även i det finns mycket kultur.
I alla fall så va första timmen av semstern en vacker vigsel invid hanvets kant nere i Holmsund. Den amerikanska Victory Police motorcykeln som jag sedan skulle ställa ut på stadsfesten i stan va med. Från kavaj till skinnställ och timmen senare utsällning på Umeås torg. Semestern har börjat.

Som vanligt då Wheels Nats norr närmar sig så skruvas det och putsas i alla vänners garage. Jag är glad att jag tagit paus från allt vad som heter ameriaknska bilar och arrangerande av utställningar. Nu kan man i lugn och ro få njuta av allt som rullar in i stan och på våra gator samt andra arrangörers utställningar istället. Och då jag numera åker hoj finns det sällan problem att ta sig fram längre.
Som artikeln nämner i början har det hela veckan varnats för de oväder som ska dra in i helgen. Lördgasmorgon kom och med den inget regn från ovan. Men att det va grått på himlen varnade iaf för att något kan vara på gång.
Jag och sex tusen andra besökare och ca 1000 bilar rullade in på Norrlands största bilträff, Wheels Nationals Norrs träffområde under förmiddagen. Antalet besökare var bra med tanke på vädret. Men det kunde vart det dubbla som det vart tidigare. Antalet bilar va också ngt sämre men ändå helt klart godkänt. Mycket annat fanns också att se då man även visar lastbilar, bussar, mopeder, motorcyklar, ja allt som pyser, brummar och luktar olja.

Bildresultat

Wilma alltid med någon kamera i handen

Tillsammans med Wilma Hallbjörk, en lovande ung fotograf som jag nämnt i tidigare krönika så vandrade vi rad för rad och försökte fånga på bild och ta in allt som fanns på området. Nackdelen med såna här träffar att det blir så mycket att se att man inte ser något alls. Då är Wilma och kameran hennes underbart att ha som följeslagare. Man kan kika hemma på det ögat på plats missade. En mycket trevlig vandring, tills regnet kom. Himlen öppnade sig som vi befarat.

Men på träffområdet hann vi ändå med att se en hel del och kände oss nöjda varför vi tog oss en sväng in i utställningslokalerna jämte bilträffen. Där va det ju torrare och även fullt av buskul för såväl unga som gamla, nämligen Sveriges längsta uppblåsbara hinderbana. Den är 136 meter lång.

En bra avslutning på trtäffen medan vi hoppas på att det lättar upp till kvällen istället.
Wheels cruising
Umeå stad är under ständig förbättring varför det byggs överallt och stängs gator och parkeringar som aldrig förr. Detta ställer självklart till det för alla som nu rullat in i stan och vill rymmas på de gator och parkeringar som fortfarande är farbara. Många svär och domderar på hur svårt det är att köra nere på stan, och jag håller med dom. Men samtidigt en stad som Umeå som växer så det knakar måste förändras också. Och såklart förhoppningsvis till det bättre. Motorkulturen har sedan länge i nästan känts bortglömd vilket jag m.fl snart hoppas ska få en ny vändning. För den är som staden, hela tiden en växande kultur och nöje för såväl ung som gammal och har heller inga etiska gränser. Den ”äger” som mina yngre barn skulle sagt. Jag tror på Umeå och motorkulturen trots helgens svåra framkomlighet.
På stan trotsar många regnet. Uppehåll till en början vilket glatt många förväntasnfulla kommuninvånare, tillresta från grannkommuner samt turister. Stan fylldes på, dock ej så mycket som det hade vart om solen skiner.

Men Wilma är på plats med hennes kamera och fångar massor som jag håller på missa vilket är underbart skönt för mig. Jag skriver hellre och hinner sällan, eller aldrig hinna få fram kameran eller hitta inställningarna på den. Oftast blir därför mina bilder tagna på bilar bakifrån på långt avstånd, ibland så långt att man aldrig hann med att se märket ens.
Kvällen blir inte så lång för oss. Kameralinsen blir blöt hela tiden och mitt blöta papper får bokstäverna att simma tillsammans. Det börjar påminna mera om en konstnärligt målad tavla med vattenfärg än en artikel om motorkulturen i Umeå.
Med det lätt fuktiga bileventet bakom sig är Dubai Motorfestival, DMF, senare i år nu också inbokat. Wheels mot DMF, gissar att det kommer finnas skillnader på både fordon och klass. Säger för den delen inte att vi i Umeå har låg klass. Däremot vet jag att Dubai leverar bilar i miljonklasser vi aldrig får se i Sverige, tyvärr. En sak som jag absolut inte kommer sakna från Sverige då jag är där är regnet. För där lovar man 30-40 grader varmt och att solen skiner till muller och krom och guldpläterade fordon varje år. Cruis on….”

//Big Papa

Ps. Bilder mm finns i tidningen Kulturvinkeln. Tidningen som lyfter Umeås rika kulturliv.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.