Gratis buss för unga i Umeå

Från SVT

”Gratis buss för ungdomar i sommar
I sommar kommer alla ungdomar som är födda 2000 – 2005 att få åka buss gratis i Västerbotten.

Mellan 18:e juni och 19:e augusti kommer alla ungdomar som nu går ut sexan till och med tvåan i gymnasiet att få åka buss gratis.

– Vi inför en sommarlovsbiljett, som innebär att det blir gratis för den som reser, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken.

Det är regeringen som avsatt totalt 350 miljoner fram till 2020, varav nio miljoner går till länet, för att möjliggöra avgiftsfri kollektivtrafik under sommarlovet.

Allt utom tåg
För länets ungdomar innebär det att all kollektivtrafik utom tågen blir gratis. Sommarlovsbiljetten funkar på stadstrafiken i Umeå och Skellefteå, samt länstrafiken och ringbilar.

Även om beslutet inte officiellt klubbades förrän nu på morgonen så har Länstrafiken arbetat utifrån att det skulle bli ett ja.

– Vi har arbetat för att det kan bli ett ja, hade vi inte gjort det hade det i princip blivit omöjligt att genomföra, säger Harriet Söder.

Biljett i app
Ungdomarna som omfattas av satsningen kommer att få ett brev med en värdekod hem, den kommer man senare att aktivera i en app.

– Det blir både miljövänligt och kostnadseffektivt att använda en app, men det kommer finnas alternativ för de som inte har en telefon, enligt Söder.”

Underbart initiativ!

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.