Stora skillnader mellan regioner

Det råder stora regionala skillnader i rattfylleribrott enligt en undersökning som gjordes nyligen.

Alkoholutandning | Nationellt forensiskt centrum

I Region Väst ökar antalet brott som mest

Det finns stora regionala skillnader i antal inrapporterade rattfylleribrott i Sverige. Men även tidpunkten då brott sker har förändrats över tid. Brott under morgontimmarna ökar samtidigt som de brott som sker under natten minskar. Det visar AlcoSense genomgång av Polisens senaste statistik över rattfylleribrott och som täcker perioden 2016 till och med 2019.

Varje år utför Polisen över en miljon alkoholkontroller på vägarna i Sverige. Närmare en tredjedel av de förare som åkte fast för rattfylla 2019 gjorde det under morgonen och förmiddagen, det vill säga mellan klockan 06.00 och 12.00.

Här ökar antalet brott under morgontimmarna: I polisregion Väst var ökningen som högst, där ökade antalet inrapporterade brott med 33,6 % 2019 jämfört med 2016. Även polisregion Syd upplevde en nästan lika stor ökning, 33,4 %. I polisregion Bergslagen var ökningen 24,2 % för samma tidsperiod.

Här minskar brotten under morgontimmarna: I polisregion Nord (Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens och Västernorrlands län) minskade andelen tagna rattfyllerister med 16,1 % åren 2016-2019. Även region Mitt och Öst såg minskning över samma period. I region Mitt minskade antalet rapporterade brott med drygt 10 %, i Öst med nästan 5 %.

Landskrona Direkt | Rattfylla orsak till olycka på E6Resultatet av en rattfylla 🙁

– De flesta som kör onyktra på morgonen och under förmiddagen gör det förmodligen inte med avsikt. Sverige har en mycket låg promillegräns, vilket innebär att det kan vara lätt att fortfarande ha alkohol i i kroppen morgonen efter att ha druckit kvällen innan. Du kanske inte känner till effekterna av alkoholen, men den kan fortfarande vara där. På grund av skillnader i ämnesomsättning från person till person är det nästan omöjligt att beräkna när alkoholen har lämnat kroppen. Det enda sättet att undvika en potentiellt dödliga gissning är att använda en noggrann och pålitlig alkomätare säger Hunter Abbott, vd för AlcoSense Laboratories.

Flest rattfylleribrott i storstadsregionerna: Trots att antalet som tagits av polisen för rattfylla minskat med 124 fall från 2019 jämfört med 2016, så toppar huvudstadsregionen tillsammans med Gotland fortfarande statistiken sett till hela dygnet. Under 2019 rapporterades 1434 fall i Region Stockholm. I region Syd rapporterades 1199 fall under 2019 och i Region Väst 1245. Lägst antal inrapporterade fall av rattfylleri står region Öst för med 467 inrapporterade rattfylleribrott under 2019.

– Det är inte förvånande att de flesta inrapporterade fallen kommer från regioner med stora städer och täta befolkningsområden, vi ser liknande mönster i länder som Storbritannien och Polen. Att trenden i flera svenska regioner är negativt kan dock tolkas som att svenska förare blivit mer ansvarsfulla. Men det kan även bero på att det i storstadsregionerna finns större möjligheter till att utnyttja kollektivtrafiken, menar Hunter Abbott.

Rattfylleribrott under natten har minskat över tid: Polisens statistik visar vidare att antalet berusade förare som registrerats mellan 21.00 och 03.00 minskat stadigt i de flesta regioner under dessa år. I region Mitt har fallen av tagna rattfyllerister minskat med 21,1 % vilket kan jämföras med region Öst där minskningen är 15,5 %. Det är enbart i region Syd som de inrapporterade rattfylleribrotten ökat något, med 4,7 procent fler fall 2019 jämfört med 2016.

– Statistiken pekar på att svenska förare är väl medvetna om att inte köra bil direkt efter att de har druckit alkohol. Däremot kan vi anta att de som kör bil på morgonen inte tänkt på att de inte har förbränt alkoholen från kvällen innan. Eftersom alla är annorlunda är det nästan omöjligt att ge ett rakt svar på när alkoholen har lämnat din kropp på morgonen. Genom att använda en pålitlig alkomätare får man ett verktyg för att fatta ett informerat beslut innan man sätter sig bakom ratten, avslutar Hunter Abbott.

Om resultaten
Analysen genomfördes av AlcoSense Laboratories och baseras på Polisens senaste statistik över rattfylleribrott uppdelat enligt de svenska polisregionerna och täcker perioden 2016 till och med 2019.

I de olika polisregionerna ingår följande län;
Region Nord (Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens och Västernorrlands län)
Region Mitt (Gävleborgs län, Uppsala län och Västmanlands län)
Region Bergslagen (Dalarna, Värmland och Örebro län)
Region Stockholm (Stockholms län och Gotland)
Region Öst (Jönköpings län, Södermanlands län och Östergötlands län)
Region Väst (Hallands och Västra Götalands län)
Region Syd ( Blekinge, Kalmars, Kronobergs och Skåne län)

TEST: Alcosense alkomätare visar när du får köra bil igen - M3

En bra produkt som just jag själv testat och använder är alkometern från AlcoSense

Företaget som etablerades i Storbritannien 2005, AlcoSense Laboratories designar, utvecklar och tillverkar tillförlitliga och pålitliga alkomätare för privat och professionellt bruk. Bränslecellstekniken som används i AlcoSenses produkter används även i många polismyndigheters alkomätare. Företagets målsättning är att genom sin alkomätare undvika att personer kör oavsiktigt med alcohol i kroppen.

Produkterna rekommenderas av den svenska trafiksäkerhetsorganisationen MHF (Motorförarnas helnykterhetsförbund) och har vunnit ett antal internationella design- och branschpriser (bl a Red Dot Design Award) och Kevin Storey Award for Outstanding Contribution to Road Safety in 2014..

Hunter Abbott är expert inom alkomätning och säkerhet kring alkohol och bilkörning. Han är medlem i det parlamentariska rådet för transportsäkerhet i Storbritannien.

AlcoSense finns att köpa i Sverige via Kjell & Company.

//Big Papa

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.