Hur tänker man?

LITE SIFFROR
Kan vara en bild av bil, utomhus och text där det står ”MILJÖPARTIET HAR PRECIS TAGIT DÖD PẢ ELBILS-UTVECKLINGEN SVERIGE. Tvả (2) reaktorer stängas pả Ringhals 2019 och 2020 och ytterligare 1765 MW kommer försvinna, inte bara vintertid utan aret runt. Om 2,5 miljoner elbilar samtidigt star pả laddning över natten, skulle kraften frản fem stora kärnkraftverk krävas. Visionen om "100 procent förnybar energi" är rent önsketänkande, skriver fysikerna Bengt Pershagen och Jacob Weitman. EXPRESSEN.SE DEBATT: Utan kärnkraft blir det ingen elbilsrevolution Den vackra visionen om "100 procent förnybar energi" är rent...”
”Math Bollen, professor i elkraftteknik vid Luleå tekniska universitet, har räknat på saken för Skellefteås del.
Här räknar man på 30.000 laddbara bilar och det innebär 75 MW ytterligare i effektbehov vissa dagar (toppeffekt) – en konkret dimensionerande faktor – beakta att Sveriges hela bilflotta är c a 5000 000 bilar 😲
Bollar lite siffror!
75 MW ->75.000 kW / 30.000 bilar = 2,5 kW ändå väldigt lågt räknat men okej kan bli ett medel beroende på antal som laddar samtidigt
Tar vi då: 2,5 kW x 5.000.000 bilar/1.000 = 12.500 MW
NOTERA! Att en nästa tom Tesla kräver 11 kW i 9 tim för att nå 80% laddning och det innebär att risken för toppeffekter är uppenbar.
12500 MW motsvarar 17 st Ringhals1 (730 MW)
1 kg drivmedel motsvarar 30 kg batterier i form av energibärare”
Ja hur tänkte man detta?
//Big Papa

En kommentar

 1. Jörgen K

  Det är mycket påhittat precis överallt MEN, om man bemödar sig att dubbelkontrollera protokoll och beslut först, så skulle det utan vidare besparat många individer knapp-diarre..
  Bara en komplettering, det påstås att kärnkraften INTE är belagd med andra produktionsskatter än andra typer av produktionsenheter, detta är en märklig sägen som framhärdas i media och av politiker.
  Skatt på ”termisk effekt i kärnkraftsreaktor” heter den och utgår sedan slutet på 1990-talet och fungerat som trappa fram till nu. Den baseras på reaktorns totala termiska effekt och betalas månadsvis :

  10.200:- per MW fram till 2005
  12.645:- per MW fram till 2015
  14.770:- därefter till 2018. Det är väldigt stora summor detta!

  Under perioden fram till 2018 skapades kostnader och före avvecklingsbeslutet kom var skatten drygt 1/3 av saluvärdet för elproduktionen. Efter avvecklingsbeslutet vunnit laga kraft togs skatten bort för 2019 och framåt.

  Frågan om man skulle ta bort avvecklingsbeslutet, skulle då skatten återinföras?

  Så, att påstå att man politiskt är ren från skuld är en ren lögn. I verkligheten skapades skattebelastningen politiskt enbart för att visa att kärnkraft-producerad el inte skulle vara lönsam i förhållande till andra produktionskällor.

  Kärnkraftsel utan straffskatt har ett saluvärde av cirka 14 öre KWh (2016) och är så även idag. /JK

  * Källa skatteverket, scb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.