Det började 1883

Blåbandet har sitt ursprung från Amerika och startades 1876 av den irländske krögaren Francis Murphy. Han hade själv fastnat i ett alkoholberoende som han tog sig ur. När Francis Murphy var 16 år emigreade han till Amerika. Därför var det där rörelsen startade. Från Amerika kom Blåbandet till England och sedan togs den till Sverige av Oscar Eklund 1883. 

Umeå Blåbandsförening initierades av en grupp Umebor den 30 juli 1907 med Mats Karlsson i spetsen. Han var en baptistpastor som arbetat med nykterhet inom baptistförsamlingarna. Nu ville de undersöka om det fanns intresse i Umeå att ha en blåbandsförening. Gruppen beslöt att starta Umeå Blåbandsförening den 19 september 1907 och Mats Karlsson valdes till ordföranden. Under våren 1908 anslöts föreningen till Sveriges Blåbandsförbund.

Under åren är det en hel del människor som varit engagerade i Umeå Blåbandsförening. Idag är det Berit Berggren som är ordföranden.

 

 

Etiketter: ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.