Medberoende av Harry Gustafsson

Bild: Harry Gustafsson

Medberoende

Det är idag inte självklart att anhöriga till de som har drogproblem får det stöd de behöver. Ofta är rådet "Flytta ifrån den personen", men det är inte alltid det som är viktigt. Viktigt är att de anhöriga som behöver ett stöd får det omgående, inte om 14 dagar. Alla i en familj känner inte alltid att de behöver få stöd, men ofta är det samtliga som är i behov av ett stöd, som kan vara olika för olika personer.

Viktigt även med nyktra miljöer, som är inte så många idag. Så ett samarbete med Blåbandet bör etableras. Harry vill även att de som t.ex jobbar inom Kyrkan får utbildning i att ta emot personer med problem och även deras anhöriga. Julhelgen är väldigt svårt för många. Kan vi öppna ett läger under julhelgen?  Under våren har Grisbackakyrkan, tillsammans med Harry, haft träffar för anhöriga, vilket varit mycket uppskattat. Det är otroligt så många människor som mår så dåligt, trots den välfärd vi har i samhället.

Medberoende är en diagnos som samhället behöver idag, man mår dåligt och det får effekter. Men vad är alternativet? Leva eller bara överleva. Vi behöver även Friskdiagnoser, vad är det som gör ditt liv värdefullt? Deltagarnas svar var: Goda vänner, gemenskap, barn och barnbarn, lagom motion.

Vänd dina problem till att se det positiva, se det som "olösta frågor" i stället för problem. Lägg problemen i en ryggsäck med en stol – ta av ryggsäcken och sätt dig på dina problem. Barnen gör som vi gör inte som vi säger – detta gäller även oss vuxna.

Harry hoppas på mer energi och mer engagemang.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.