Höga Kusten

Mycket trevlig resa till Höga Kusten, trots (eller kanske tack vare) att solen inte gassade. Första stoppet var vid Skuleberget, där vi fick en guidning. På berget finns spår efter den högsta kustlinjen efter istiden, på 285 meters höjd.

 

Efter lunch i Käxed hos Bertil och Lena började vandringen från Södra entrén. En inte alltid lätt vandring. Ibland var stigen spångad, ibland kullersten.

Men alla tog sig fram till Slåttsdalsskrevan, som är en 200 meter lång, 30 meter djup och 7 meter bred skreva som klyver Slåttberget i två delar. Sedan den senaste istiden har en landhöjning på 800 meter gjort landskapet säreget med bland annat höga klippor. Området har varit bebott i minst 7 000 år. Höga Kusten blev ett världsarv 2000.

Dagen avslutades hos Bertil och Lena i Käxed, därefter tog vi bilen tillbaka till Umeå.

Fler bilder kommer att läggas upp www.blabandetumea.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.