Jag sjunger som jag vill

Gift kommer i små flaskor!

Vägarna i Västerbotten

Av , , 1 kommentar 6

Nu har jag fått min första långa artikel publicerad. Den är på ämnet ”vägarna i norrlands inland. Vem hade kunnat tro att jag skulle lägga så många tecken på att skriva om infrastruktur?

http://arbetaren.se/artiklar/ute-pa-vagarna-i-norrlands-inland/

1 kommentar
Etiketter:

Surdegsbröd idag.

Av , , Bli först att kommentera 6

Jag är inte så bra på recept, men här kommer ett ärligt försök till recept på surdegsbröd.

 

Gult bröd

1 sats surdeg (köp på affären, eller gör egen, eller skit i det och använd jäst) och ca 25 g jäst (jag hade ingen jäst, men det går nog bra ändå)

100 g smör, mjukt.

5 dl vatten.

Salt. Några teskedar.

Ca 15 dl vetemjöl (jag hittade lite vetekli också, men ta det försiktigt, man ska inte överdriva fibrerna)

1-2 dl rostade solrosfrön (bränn dem i en stekpanna tills de luktar gott) eller andra frön eller nötter som du gillar. Valnöt hade jag kunnat ta, men jag blev snål i affären.

1 stor riven morot

1 riven squash (tog en gul)

(andra förslag på bra saker att ha i: Tillagad potatis (jag har gjort bröd på både kokt potatis, potatisgratäng, mos och rösti), kokta kikärtor (bara platta till dem lite innan), all form av gröt, eller rårivna grönsaker)

Och nu kommer det riktigt jävliga med surdeg. Knåda i 15 (!!) minuter. Inte de vanliga 5…

Sen dammar du på lite mjöl, och formar två-tre korvar, som du lägger på en plåt. De ska vara mjöliga på utsidan. Glöm bort dem i några timmar. Ser de små ut, så skäll lite på dem och glöm dem några timmar till. Annars är det 35 minuter 170 grader som gäller.

Bli först att kommentera

Nu är domedagen nära!

Av , , Bli först att kommentera 7

I alla fall kändes det så i natt de gånger jag vaknade av att det small. Mäktig åska skakade huset. I normala fall så brukar jag gå upp och titta på vädret, eftersom det är så fantastiskt vackert. Men mitt liv har sett ut så på sistone att jag behöver den sömn jag kan få. Så jag somnade om, tills nästa smäll.

Hoppas ni har sovit gott i natt, eller att ni fått se ett fantastiskt åskväder!

 

Linda

Bli först att kommentera

Stort drama med damerna!

Av , , 6 kommentarer 6

Jag gick ut för att natta hönorna, kolla vattnet, stänga och säga godnatt.

När jag lyfter på vattenbehållaren så glider den ur sitt läge, och typ 3 liter vatten rinner ut på plastmattan, som ligger ovanpå trägolvet, olimmad. Nu vet alla som har hus att det där var ju inte så lyckad. Jag sparkade spån på det som tusan för att suga upp allt, och går för att hämta spade och skottkärra för att få bort det så fort som möjligt. Jag skottar ut allt blött spån, och hönorna blir lite upprörda och undrar varför jag inte respekterar att det är kvällen.

Sedan gör jag mitt stora misstag. Jag vill ju såklart ersätta det gamla spånet med nytt, och häller ut det på golvet. Då känner hönorna litegrann, att nu får fan vara nog, man kan liksom inte acceptera vad som helst, och börjar skrika och flyga runt. En springer in i mitt ben, två gånger. Tuppen och en av kycklingarna springer rakt ut bland vinbärsbuskarna, ilsket agiterande, typ så här:

020

Jag fortsätter hälla spån, och får ännu mer skäll av kvarvarande höns. Går ut och petar in tuppen igen med sopkvasten. Helt plötsligt ser han kvasten som en rival, och går till attack mot den. Jag tar honom under armen och bär honom. Den lilla kycklingen som nyss skådade revolutionen sitter nu under trappen och skriker som om jag försökt rånbögmörda henne, och inte bara stämma i bäcken för en vattenskada. Hon flaxar och bråkar när jag tar fram henne, och går sedan med högburet huvud in till de andra. Sen sa jag godnatt och stängde.

Jag kunde dock inte låta bli att lägga märke till att de i skålen med kokta grönsaker jag ställt in tidigare ätit upp allt UTOM sin broccoli. Jag säger inte att ni ska vara oroliga eller så, kära läsare, men jag misstänker att det här kan vara början på något större. Kanske har hönorna bestämt sig för att deras tid är nu.

 

Hoppas att ni har en fin midsommar, och att ni slipper drama!

 

/Linda

6 kommentarer

Fruktförmedlingen

Av , , Bli först att kommentera 3

Nu gör jag reklam för en facebook-grupp som heter Fruktförmedlingen.

Fruktförmedlingen är tänkt att vara ett forum för att ta tillvara fruktskörden som annars slängs bort eller ruttnar. Har du rabarber över så sätter du helt enkelt in en notis om det, så kommer någon annan som vill ha och hämtar. Listigt va?

 

http://www.facebook.com/groups/240193612689388/

 

Ha en bra dag!

Linda

 

Bli först att kommentera

Bergnäs medborgargarde -som inte kom från Bergnäs

Av , , 12 kommentarer 13

(Nu har jag redigerat lite i blogginlägget. Igår uppfattade jag att människorna presenterat sig som Bergnäs-bor, vilket visade sig inte stämma. De kom i själva verket från en grannby. Jag ber därför Bergnäs-borna om ursäkt, och ändrar i blogginlägget.)

Jag vet inte om ni känner till det, men jag jobbar på ett litet HVB-hem.Det är ett hem för ungdomar som inte kan bo hemma, eller helt enkelt inte har något hem. Igår hade vi varit med våra ungdomar på invigningen av museumet i Umeå och kom inte hem förrän klockan åtta på kvällen.

Vid niotiden knackar det bryskt på dörren, och vi möts av fyra människor, varav en viftar  en motorvärmarkabel. En motorcykel har stulits i byn under dagen, och nu kräver detta lilla medborgargarde att vi ska "ta fram den". De kräver också att vi lämnar ut våra ungdomar för att de ska få förhöra dem. När de inte får det, så hotar de med att ringa polisen (vilket jag personligen tycker hade varit normalare att göra när de upptäckt stölden).

Vi hänvisar våra högljudda gäster att invänta polisen utanför vår tomtgräns. En av ungdomarna som varit ute och rökt hör har nu uppmärksammat att något händer och kommer fram och undrar vad som pågår. Då ställer sig mannen med motorvärmarkabeln bredbent, släpper ut den hoprullade motorvärmarkabeln och gör sig redo att svinga. På fullaste allvar. Vi ser till att gossen går därifrån, eftersom vi inte vill att denne svingande tokfan ska ställa till mer än nödvändigt.

Då ropar motorvärmarmannen till gossen att "det är jag som betalar för såna som dig" vilket gör situationen än mer obehaglig eftersom Bergnäs enda invandrare bor hos oss. I övrigt är det en helvit by som till största delen befolkas av pensionärer.

Det går ju givetvis att skratta åt en människor som väljer att spendera sin lördagskväll genom att springa runt med motorvärmarkablar och jaga tomtar och troll de sett i sitt huvud. Men tänk om detta lilla medborgargarde fått tag i någon av ungdomarna som bor hos oss? Det hade varit en jävla katastrof!

Jag hade ärligt talat inte förväntat mig en lynchmobb i vår lilla by.

Fy fan för vuxna människor som ger sig ut i flock med uppsåtet att misshandla barn! Jag hoppas att ni läser det här, och skäms! Har ni något innanför pannbenet så kommer ni in idag och ber om ursäkt!

 

12 kommentarer
Etiketter: , ,

Turbulent i livet.

Av , , Bli först att kommentera 2

Det händer en massa saker nu, både på jobbet, privat och hemma. Hemma handlar det om ombyggnationer och hönor och semesterplanering. Vi fyller ut tomten, bygger om entrén, och tar vårt ansvar som hönsfarmare på största allvar.

Privat så ska jag börja skola, och måste förbereda så allt är klart tills dess.

Jobbet bloggar jag mer om i morgon.

Hoppas ni har en fin lördagskväll!

Bli först att kommentera

Rivning på schemat.

Av , , Bli först att kommentera 5

Entrén till huset i morse.

Nämen, den går ju att smula sönder med fingrarna! Plastfärg stinks!

"Säkerhet är viktigt" tycker många. "Snabbt ska det gå" tycker vi.

Så nu är huset helt naket! Nästa helg smäller vi upp brädor, och det är över med snickarsorg på entrén.

Så snopet.

 

 

Bli först att kommentera
Etiketter:

Nu är det krig!

Av , , 2 kommentarer 5

Så här mysigt hade vi det,för en liten stund sen.

 

Någon minut efter bilden togs så kom en skatjävel och sket på oss! Teo blev jättearg och skrek att han skulle köpa en pangare, och jag var inte heller helt förtjust.

Jag har märkt på bilarna som står bredvid hönsgården att skatorna blir provocerade av hönorna, eftersom de är fulla med skit också. Nu blir den en seriös satsning på en fågelskrämma! Vilka kräk!

2 kommentarer
Etiketter:

Är det någon som har sett min livslust?

Av , , 1 kommentar 3

HA! Där var den!

Nu händer det grejer här! Jag börjar på Expos utbildning till hösten, och har ett fantastiskt roligt projekt på gång. Min sambo är jag alldeles som nykär i, jag har världens underbaraste barn, och tomten håller på att bli precis som jag vill ha den! Min mamma har gått och blivit konsult på ett museum, och gubben far är världens underbaraste och underlättar massor för mig i alla mina tokerier!

Allting utomhus är dessutom i min favoritfärg!

Vädret har varit strålande i flera veckor, vilket har påverkat utseendet på inomhus i negativ riktning, men nu regnar det, så även inomhus finns det hopp för. Jag  undrar om jag kommer ihåg hur man viker tvätt? Det lär jag få reda på idag.

 

Livet är underbart när underlivet är bart. Har jag hört.

1 kommentar
Etiketter:
']); _gaq.push(['u._trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com/ga.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s); })();