Bo Brydsten, Sorsele

Tankar om kommentarer på min blogg, del 2

– Varför arbetar fler på kommunhuset idag än det gjorde när vi var dubbelt så många invånare?
Det allra mesta av en kommuns åtaganden är reglerade i lagar och förordningar och måste utföras vare sig kommunen har 5 000 eller 2 500 innevånare. Dessutom har statsapparaten ålagt kommunerna mångt fler uppgifter idag än för bara några decennier tillbaka. Men kommunen har också tagit på sig frivilliga samhällsuppgifter för att upprätthålla en viss medborgarservice som exempelvis bibliotek, badhus, turistbyrå, motionsspår, ungdomsverksamhet m m. Det är dessa delar som riskerar att tas bort eller skäras ner när kommunen inte kan få budgeten att gå ihop, d v s när kostnaderna är större än intäkterna i form av avgifter, statsbidrag och inkomstskatter. Och jag kan lova, det finns inte en politiker som gör ett sådant val om det finns personal på kommunkontoret eller kommunen i övrigt som är överflödig och vars arbetsuppgifter absolut inte behöver utföras. Den största delen av en kommuns utgifter är personallöner, och ett sätt att få ned de kostnaderna är att rationalisera och effektivisera sin egen verksamhet och etablera samarbete med andra kommuner för att dela på kostnaderna.
För övrigt tycker jag det är orättvist när medborgare i hårda ord angriper kommunens personal. Det är vi politiker som är ytterst ansvariga för kommunens organisation och som beslutar om vilken verksamhet som ska utföras och i vilken omfattning.

6 kommentarer

  1. Curtan

    Tycker du det var hårda ord?
    Då har du inte varit med om mycket käre Bo.
    Oavsett i vilken kommun som man jobbar, eller myndighet, så får man fktiskt vara bered på att få lite skit, särskilt som man börjar blogga om en ”hjärteangelägenhet”- Ammarnäsvägen.
    Återigen så vill jag poängtera, att MINA kommentarer, dom är inte till dig personligen, utan till dig som bloggande tjänsteman.
    Sluta fö all del inte blogga, för det föder ju ett intresse att följa med & se vad som skrivs & kommenteras, mn ännu har du då inte kommenterat mig ”rakt ut”.*L*
    Hej å hå!
    Slut”klagat” för i dag.:-)
    P.s
    Undrar fortfarande över detta med ”korta beslutsvägar”?
    Vad är en kort väg för dig / er inom kommunen egentligen?
    Många beslut har legat åratal vet jag, så det är ju inte precis kort beslutsväg.;-)
    Och se´n så håller jag med dig om att folk som nuvågar stå för det dom skriver, sm jag, borde våga sätta ut sitt namn, eller är dom rädda för reprissalier?
    Kör hårt Bo!
    Väntar med spännig för att se om det kommer nå´t mothugg -svar, från dig eller nå´n annan.:-)

    Se´n så är det ju en gång för alla så, att om man sitter på en högre post, då får man räkna med kritik, det är närmast en självklarhet lika stor om att den som sitter i kassan i butiken, får ta all skit som kunden gått & retat upp sig på, & man ber dom gå till chefen & framföra sina klgomål, men det vågar folk inte.
    Har jag rätt eller fel?
    Det är bara att dina bloggar är så suveränt skrivna, som inbjuder ju faktiskt till kommentarer, om än mer negativa än positiva.
    Och då är det inte mot dig som person det riktas, utan till dig som tjänsteman inom olika uppdrag.
    Förstår du min tanke?

  2. Martin N

    Faktiskt finns de vissa kunder som går till chefen å klagar om man säger till dem, men majoriteten gör det förståss inte så då får vi i kassan ”ta hand om de”, jätte skoj…

  3. Gunilla

    Hej Bosse! Jag uppskattar dina bloggar jättemycket!
    Det är mycket jag skulle villa skriva om,men modet sviker….
    Fortsätt skriva, jag läser varje morgon!Någon gång svarar jag ju…..

  4. Bo Brydsten

    Hej, Curtan!
    Jag läser dina kommentarer med intresse och ska också bemöda mig att svara då du vågar stå för dina åsikter.
    Dina kommentarer tar jag inte personligen, du kommenterar ju mina åsikter.
    Min blogg är privat och jag skriver om mina högst privata åsikter som inte är sanktionerade av vare sig mitt parti eller någon annnan. Jag bloggar alltså inte som kommunal tjänsteman, det vore att begå tjänstefel, så grovt att det vore skäl för uppsägning.

    Korta beslutsvägar är för mig att jag i vår lilla kommun vet vilken tjänsteman jag ska gå till för att få faktaunderlag. Har jag ett förslag tar jag med det till mitt parti som förkastar eller bifaller det. Sedan förs det upp till politiska beslut. Krävs inga politiska belslut går det ännu snabbare.

  5. Curtan

    Nu blir jag ju riktigt glad när du svarar, & det är klart att man ska våga stå för sina åsikter, det är därför sådana som du & jag inte tycker om anonyma kommentatorer.
    Vi lever än så länge, så länge det nu inte dras ner på åsiktsfriheten i landet, i ett fritt land, att säga & skriva vad vi tycker & känner.
    Du har rätt, det är dina åsikter jag kommenterar & inte dig som person, även om jag i bland kan tycka att det ser ut som om det kom från en tjänsteman en del av det du skriver.*L*
    Är det riktigt säkert att det går så snabbt egentligen?
    Går man in & tittar på gamla protokoll så ser man en hel del som det ännu inte tagits beslut om, vilka, det vill jag inte gå in på här ute.
    Trodde först att du menade med korta beslutsvägar, att det gällde kommunikationen från kommunen & ut till olika beslutsfattande myndigheter.
    Dock så kanske du förstår att, oavsett vilken politiker det vara månde, så kommer det alltid att komma kommentarer från oss ”fotfolk” då ni skriver, oavsett från vilken kommun det än är.
    Som jag tidigare skrev, att sitter man på en högre post & bloggar, då får man nog vara beredd på att ta en hel del påhopp osv. osv.
    En del av vardagen helt enkelt.
    Men som jag tidigare också skrev:
    Sluta för all del inte att blogga, du skriver ju sanningen du med.
    Tummen upp för det.
    Hej så länge.:-)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.