Bo Brydsten, Sorsele

Ploggala i Globen

Efter flera dagars oupphörligt snöfall kör jag bil efter ammarnäsvägen. Det är nästan fullmåne, plogkanterna är höga, raka och mjuka och vägen är så minutiöst plogad att man kan gå på den i foppaskor utan att få en flinga i dem.

Då börjar rörliga bilder forma sig i mitt huvud:

Det är Ploggala i Globen, alla sorseles plogare är där. När nomineringarna var klara var de de enda som med råge uppfyllde kriterierna. Plogare från andra delar av landet var chanslösa. På scenen är priser i alla kategorier uppradade; plogning med lastbil, väghyvel, traktor med blad, traktor med skopa, årets nyplogare, årets plogentreprenör m m. Christian Luuk håller i trådarna och när programledningen tidigare fått kännedom om nomineringarna har Tord Hjukström förstärkt med Abulon Dots, Studio Galgat med Bertan i spetsen, Sorsele Dragspelsklubb och Mynta engagerats för musikunderhållningen. Gille är kvällens joker som ståuppare.

Nedanför scenen sitter de nominerade med familjer i galaklädslar. Sune Olofsson måste ställa ner vitvinsglaset när han blir uppkallad på scen för att ta emot ett pris. När han reser sig upp knäpper han smokingknappen om sin åkarmage och kramar och kysser alla omkring sig. I tacktalet tackar han sin fru och familj som stått ut med att han varit otrogen med sin plogbil vinternätterna igenom. Hela Globen reser sig upp och applåderar rungande. Hyllningarna tycks aldrig ta slut. Sune bugar blygt och går ner från scenen med sin kristallstatyett i form av en lastbilsplog.

En stor applåd för plogsvängen i Sorsele kommun!

4 kommentarer

  1. Maria

    Man inser verkligen hur bra de plogas i Sorsele när man varje dag sitter å klagar över plogningen i stan. Särskilt nu efter all sön som kommit senaste dagarna.
    Ännu en orsak att längta hem.

  2. Snöflingor falla

    … att få vara med om nåt sådant. Jag håller med om att Sorsele har otroligt bra plogare och de gör ett fantastiskt jobb! Vilken sanning det faktiskt är att familjen står mycket åt sidan för arbetet som endast vädrets makt styr över.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.