Bo Brydsten, Sorsele

Ammarnäs Räddningstjänst hotad av a-kasseregler

Räddningstjänsten i Ammarnäs kan vara hotad av skärpta a-kasseregler. Problemet är att arbetet som deltidsbrandman inte räknas som bisyssla. De som inte har en heltidstjänst i botten kan tvingas att säga upp sig som deltidsbrandman och flytta där annat arbete finns. För att arbeta i räddningstjänsten krävs att du är bosatt på orten. Men detta är nu inte ett problem enbart för Ammarnäs utan finns i all glesbygd i hela landet.

En nedmontering av räddningstjänsten på en turistort som Ammarnäs får många konsekvenser. Försäkringspremierna kommer att nå oöverstigliga höjder för turistanläggningarna och mångt större krav kommer att behöva ställas på Fjällräddningen och sjukvården i brist på räddningstjänst som kan göra den första insatsen.

Läs mer om denna fråga i Dagens Samhälle . Där citeras bl a statssekreterare Eva Uddén Sonnegård som hänvisar till kommunerna:
– De får ta sitt ansvar. De får anställa de brandmän de behöver på heltid, de måste se till att kommuninvånarna kan vara trygga.
Vilken värld lever hon i?

För att vi ska kunna ha räddningstjänst kvar i glesbygd stödjer jag brandmännens fackliga krav till regeringen att deltidsbrandmannajobbet måste få klassas som bisyssla.

En kommentar

  1. Linus

    Det är så tråkigt att glesbygden monteras ned… Man måste inse att det är väldigt olika levnads, och arbetsvillkor för en brandsoldat i Ammarnäs och tex en i Umeå. Likväl är dom båda där för att rädda liv och hjälpa.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.