Bo Brydsten, Sorsele

Köptrohet?

Sorseleborna handlade för 24 miljoner kronor i andra kommuner 2007.
Det ska vi tänka på nästa gång vi klagar över det smala handelsutbudet och när nästa butik tvingas stänga p g a dålig lönsamhet.

10 kommentarer

 1. Mr Cool

  …..men Brydsten, vill minnas att vår statsminister Fredrik Reinfeldt också uppmanade medborgarna att välja Svenska produkter……var det också bra eller…..

 2. Eberth

  Du konstanterar att Sorseleborna handlade för 24 miljoner kronor i andra kommuner 2007 och säger att det ska kommunmedborgarna tänka på nästa gång dom klagar över det smala handelsutbudet och när nästa butik tvingas stänga p g a dålig lönsamhet.

  Som kommunpolitiker är det din uppgift att skapa rejäla förutsättningar för företagarna att överleva. Det är du som bär ansvaret för att Sorseleborna ska kunna handla i Sorsele. När du inte klarar den uppgiften, då går företag i konkurs och Sorseleborna tvingas handla i andra kommuner.

 3. Konsumenten

  Men hallå Eberth…..hur tänker du. Det är väl självklart att det är vi konsumenter som har det yttersta ansvaret med att konsumera på vår egen ort och då se till att handlaren för lönsamhet så de kan leva vidare. Inte kan det väl vara kommunpolitikerna som ska se till att vi konsumenter har någonstans att handla. För att vi ska kunna handla så krävs en driven företagare och för mig veterligt kan inga kommunpolitiker skapa dessa, man föds så.

 4. Mr Cool

  Men hallå Konsumenten, kommunalpolitiker kan i högsta grad påverka samhället föör annars så fyller dom ju ingen som helst funktion. Ta exempelvis framsynta kommunalpolitiker i Storuman som kämpat för att Gunnarns flygplats skall fortleva. Jag påstår bestämt att det påverkar näringsidkarna positivt i regionen i form av hotellnätter, restaurangbesök, inköp i butik etc. etc.

 5. köptrogen

  Var handlar du kläder t ex? Nu finns det bara två klädbutiker kvar i kommunen. Den ena ska sluta med kläder och den andra läggs väl snart ner. Vi är alla ansvariga, oavsett om vi är politker eller ”bara” kommuninnevånare. Så – var gör du dina klädinköp?

 6. Mr Cool

  Kolla gärna in var kläderna som köps in är tillverkade och om dom kommer från ett annat land så fundera varför inte Svensk klädindustri hävdar sig längre??? Jo, vi har för höga löner så allt vi tillverkar blir för DYRT. Fler branscher väntar på detta öde och tacka facket för denna utveckling.

 7. Sorsele Bo

  Vad har de med saken att göra var de är tillverkade?? De är ju ändå företag i Sorsele som säljer de.
  Handlar man inte kläderna där kommer de ju inte att finnas kvar någon butik som säljer kläder.
  Då kommer de ju mera på järnhandeln och då blir de svårt för andra att starta en ny butik i Sorsele..

 8. Mr Cool

  Sorsele Bo, så det du säger är att tillverkningsindustrin är oviktig för Sverige och att det är enskilda butiker som är stommen i vår ekonomi. Det bör betyda att du exempelvis anser det oviktigt att vi har en fordonsindustri och att Volvo omgående bör lägga ned all verksamhet i Umeå. Tanken kanske aldrig slagit dig att även tillverkning ger arbetstillfällen men det är ju faktiskt så att många fler jobbar inom tillverkningsindustrin än i butiksbranschen. Vårt välstånd har en grundbult och den stavas EXPORT och den dag vi bara transfererar runt pengar inom landet så leder det till bankrutt. Järnhandeln i Sorsele är ytterst välsorterad men det skall ju även finnas plats för andra. När min mor var ung så jobbade hon som expedit på Berths Kläder i Sorsele.

 9. Sorsele Bo

  Jag förstår hur du menar och de kan jag inte alls säga emot. Men de jag tänkte på när jag läste din kommentar var att de inte hade något att göra med vad Bo skrev i sin blogg.
  Varför handla för miljontals kronor i andra kommuner när de mesta finns här?

 10. Mr Cool

  Sorsele Bo, det känns som om vi är överens. Min perversa tanke var att man även kunde tillverka lokalt det man sen erbjuder i butik vilket genererar arbetstillfällen som bygden behöver. Självklart skall man vara köptrogen bygdens handlare om så är möjligt eftersom de servar bygden med sina tjänster även om de kanske i vissa fall är lite dyrare. Det jag ville få fram är att Sverige som nation skjuter sig i foten om produktion blir för dyr att utföra och att arbetstillfällena flyttar utomlands. Själv bor jag utomlands och levererar tjänster till Svenska företag och dessa skulle lika gärna kunna produceras i Sorsele men det är omöjligt med det löneläge och skattenivå som f.n. råder. Om det är så att lönerna är så höga att jobben uteblir så är bygden en klockren förlorare. Över 150000 jobb har försvunnit utomlands de senaste 5 åren och fler blir det……så passa på facket och kräv högre löner!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.