Bo Brydsten, Sorsele

Eu och miljön

Jag gillar grundtankarna med Eu, ett freds- och solidaritetsprojekt. Men jag är ifrågasättande när frihandeln och tjänstefriheten krockar med miljöansvaret. När Solhems storkök i Sorsele ska göra en upphandling är det långt ifrån säkert att pengarna stannar kvar och sätter fart på ytterligare hjul i kommunen. Hela Eu ska ha möjlighet att lägga in ett anbud. Jag vet inte om Solhem gör sin egen ugnspannkaka eller om den tas från Skåne eller Tyskland. I vart fall är det alltför många varor som transporteras långväga med flyg och lastbil. Vart har då tanken om miljön tagit vägen? Långa transportvägar motverkar målen med koldioxidutsläppen. Handels- och tjänstefrihet förhindrar visserligen svågerpolitik. Men är det värt priset? Det måste finnas andra medel att motverka sådana problem.

En kommentar

  1. Mr Cool

    ….när det är lönsamt att till Solhems kök i Sorsele transportera mat från syditalien. Svaret är enkelt….för höga kostnader = löner att producera i Sverige. Att sen miljöflummarna tror att lösningen på miljöproblemen är att höja skatterna på diesel/bensin i Sverige så är de fel ute eftersom det innebär att utländska aktörer med lägre skatter och kanske skitigare diesel tar över transporterna i stället och arbetstillfällena försvinner till utländska företag. Utländska lastbilar har inte sällan enorma extratankar med billig diesel. Brydsten har tidigare värnat om den lokala aktören och jag tror i min enfald att han gör det även nu. Han ägen nu en Mercedes diesel men han kanske minns varför Peugeot var så populär när man hade mätare för skatten….jo mätaren satt inne i fordonet och man kunde lätt stoppa verket med en plastbricka som kunde dras ut vid en eventuell kontroll. Peugeotbeståndet var därför massivt i Norrland tidigare. Men det är ju en vanlig vänsterdoktrin att fusket bara är 1% …..fan trot.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.