Bo Brydsten, Sorsele

Kapitalismen legaliserar girighet

Jag delar amerikanen Michael Moors uppfattning om att kapitalismen legaliserar girighet. Men det räcker inte med det – den uppmuntrar och belönar den. Det exemplifieras med all tydlighet av den svenska högerregeringen som rear ut våra gemensamma tillgångar till privata intressen och gör det möjligt för dem att fylla sina egna fickor med offentliga medel.

 

Aldrig tidigare har jag väl med sådant intresse läst kultursidorna som den senaste tiden. När Kd-ledaren Göran Hägglund går ut och angriper kulturvänstern och vill ha en kulturpolitik för ”den vanlige svensken” osäkrar kulturskribenterna sina pennor. Det blir riktigt intressant.

 

Högern har inte solidaritet och rättvisa på sin agenda. Så vad göra om man vill minska biståndet till våra fattiga medmänniskor i andra delar av världen? Jo, först skickas justitieminister Beatrice Ask (M) fram och föreslår att biståndsmedel används till att utbilda poliser, en gammal högerfråga. När så den moderata biståndsministern Gunilla Carlsson några dagar senare vill minska det svenska biståndet är bomullstäcket utlagt och hennes förslag sårar inte lika djupt svenska medborgares solidaritetskänsla.

 

Regeringen gav i januari klartecken till bildandet av storregioner. Frågan är bara när och hur. Moderaterna har nationellt backat i regionfrågan. Man har länge stått ensam i högerregeringen med uppfattningen att inte bilda storregioner i nuläget. I Västerbottens län är dock Moderaterna för ett hårdknackat nej. Men egentligen är det inte förvånande att Moderaterna är emot regiontanken. Landstingsskatt blir regionskatt, men är fortfarande en skatt och får en moderat att se rött. De ser hellre privatiserings- och försäkringslösningar för sjukvården. En annan viktig faktor är att storregioner stärker det offentliga välfärdsåtagandet, något som högerregeringen av ideologiska skäl i rask takt nedmonterar denna mandatperiod.

 

6 kommentarer

  1. Anders Sjölund

    Som språkvårdare, bäste Bo, vore det klädsamt om du inte bara svänger pennan helt vilt mot allt som moderater påstås stå för, utan också något hovsamt försöker dig på konststycket att klä dina invektiv i något som har substans. Lösryckta påståenden om den inneboende inhumana inställningen hos moderata medmänniskor i allmänhet, klär dig dåligt. Att vi människor ser olika vägar för att nå bättre livsvillkor i stort och smått respekteras numera bland de flesta som utger sig för att vara politiker. Du kan bättre.
    Med bästa hälsning
    Anders Sjölund

  2. Rune T

    Bäste Bo!
    Försök nu att se utsugning/profit i ett lite större perspektiv… Eller blir det för svårt för Dig? Gör en återblick och djupdykning i Europas historia under de senaste femtio åren och tänk till. De flesta, som skott sig mycket bra, är på något sätt kamrater till Dig… Börja gärna med IS – Iosef Stalin – som blev kapitalist. Och fortsätt därefter med Dina kamrater i samtliga sk sattelitstater… Du finner många – som Du delar politisk uppfattning med – eller… Du kommer givetvis att förneka mina påståenden – men all forskning visar något annat…

    Alla politiska ideologier har en svart eller mörk sida sida – dessvärre är kommunisterna ( som Du representerar )än mer djävliga än konservativa, på att sko sig…

    Försök nu att vara ärlig. I nuläget är Du en humbug!

    Rune

  3. Edward Riedl

    Nu är du allt bra vårdslös med sanningen. När det gäller regioner eller landsting för Västerbotten handlar det inte om att vi moderater driver någon försäkringslinje. Detta är lågt och ej med sanningen överensstämmande.

    Antingen är du okunnig trots att du sitter i landstingsfullmäktige, vilket är nog så illa, eller så försöker du medvetet lura människor vilket är oärligt.

  4. Mr Cool

    Nu är Brydsten åter och kackar i dom röda rabatterna. Tidigare har han utan att förklara sig svängt sig med ordet ”övervinster” och nu talar han om ”girighet”. Vad är då girighet…..

    Är det Zlatans eller Zetterbergs guldkantade kontrakt inom idrotten eller är det gruvarbetare Marklunds krav på OB-tillägg eller är detta ord bara ämnat bankdirektör Krösus som av andra (styrelsen) får en bonus för gott resultat. Resultatet för Krösus behöver ej var ett ekonomiskt plus utan UNDVIKANDE av stora förluster.

    Men jag förutsätter att Brydsten för att inte kallas girig vill ha ett lågt bud för sitt hus vid försäljning eller ett skambud för sin skoter. Brydsten tackar också säkert NEJ till eventuella löneförhöjningar inom sitt gebit i solidaritetens namn. Maken till hyckleri får man leta efter…

    Precis som inom idrotten så behöver ungdomar och andra FÖREBILDER och då även ekonomiska. I Sverige är det helt ok att vinna 20 miljoner på Lotto eller 50 miljoner på idrott men råkar man tjäna några miljoner på arbete så är man bara ett djälvla svin och GIRIG…NÅ Brydsten…förklara för läsarna vad du menar med girig och ducka inte än en gång.

  5. Mr Cool

    Brydsten menar krasst att biståendet inte får ifrågasättas trots att 90 miljoner OM DAGEN flummas bort. Numera pumpas pengar direkt in i korrumperade Afrikanska regimers statsbudgetar. Läs gärna boken ”SverigesAfrikanska krig” så kanske nui förstår vad jag menar. Sosseregering skickade sisyta året på sin mandatperiod 470 miljoner till exempelvis Ryssland i ett läge då deras valutareserv uppgick till 20 miljarder (20.000.000000 kr).Även Kina och Indien var mottagarländer. Jag inbillar mig att Sorsele kommun väl skulle behöva bara EN DAGS BISTÅND men flummare såsom Brydsten vill säkert öka biståndet ytterligare eftersom det är andra som får betala kalaset.

  6. Ice cm

    Samma gäller biståndet till t.ex. Stockholmarna måste vara en av världens dyraste städer per innevånare kanske t.o.m den dyraste.
    Helflummigt att landsbygden skall bidraga till att måsta hålla dylikt jippo vid liv.
    Men tydligen skall huvuddelen av Svearikeslands resurser föda de som ej klarar sig utan bistånd från omvärlden.
    Detta kaffelatte gnuggande är helt lika över partigränserna, herr kool.
    Men förstås, man skiter iofs. inte där man äter oavsett parti färg…
    Såb

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.