Trafikkaos och kollektivtrafik

Dagens kvällspass handlade om "Barn som far illa", ett engagemang som Alliansens kvinnoförbund hade anordnat. Ett välbesökt och välarrangerat möte. Inbjudna talare från Bris, Rädda Barnen, Kvinnojouren, BUP, Barnahuset m.fl. Ett lyckat seminarium. Det behövs utan tvekan fler sådana. Det är en av mina slutsatser efter kvällens övning.

Oj, så många som har hört av sig med anledning av mina synpunkter på kollektivtrafiken. Min slutsats är 1) att bussarna engagerar umeborna och 2) att man i första hand är angelägen om att på snabbast möjliga sätt komma hemifrån och till jobbet, eller, med politikerspråk, från punkt A till punkt B. Ingen är särskilt angelägen om en rundresa i kommunen på morgonkvisten, oavsett hur lågt biljettpriset är! Vi måste jobba vidare med detta, den saken är klar. När det gäller biljettpriset tycker jag att vi så snart som möjligt måste komma igång med s.k. "smart card" – det finns på många ställen, exempelvis i Luleå. Genom att införa den tekniken blir det också mycket lättare att ha olika taxor vid olika tider på dygnet, utan att det blir en extra belastning på chauffören.

En annan fråga som många hört av sig om är den trafikinfarkt, som vi kan befara ganska snart i Umeå. Jag kommer ihärdigt att driva att kommunen ska förskottera kostnaderna för att flytta E4, till dess att Vägverkets budget kommer ifatt. Umeborna ser ju faktiskt inte vilka av pengarna som dras i skatt innan lönen betalas ut (och som går till kommunen, landstinget eller staten). Jag är helt övertygad om att man inte vill bekymra sig om vilket konto som betalar -man vill ha problemen lösta, helt enkelt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.