Orimliga frågor i valstugan

Första dagen på sista veckan är snart slut. I morse var det morgonmöte med ledande företrädare från de övriga borgerliga partierna i alliansen. Inget nytt, alla partier koncentrerar sig på att få ut material till hushållen och spurta inför valdagen.

Resten av dagen tillbringades i valstugan. Många unga skolelever med kluriga frågor, det har jag skrivit om tidigare. Idag dök en ny typ av elever upp. Studenter från Umeå universitet, blivande gymnasielärare tror jag. Kom till valstugan med uppdrag att intervjua 5-15 politiker och hade anteckningsböckerna välfyllda med nationalekonomiska frågor. Uppdraget var uppenbarligen att förringa politikerna genom att ställa dem svarslösa mot väggen, att bevisa politisk okunskap helt enkelt.

Så länge heltidspolitiker möter den här typen av frågor är det väl ok. Men valstugorna befolkas inte enbart av sådana som jag eller än mer kvalificerade uttolkare. Här försöker fritidspolitiker och ofta ideellt engagerade partimedlemmar utan egentliga uppdrag möta väljare och väljares frågor. Detaljkunskap i komplexa nationalekonomiska frågor är ingen förutsättning för att stå i en valstuga. Snarare tvärtom. Det ska vara människor med livskunskap och ett ideologiskt engagemang.

Jag vet inte vad läraren i nationalekonomi egentligen var ute efter. Antingen har han/hon inte förstått vad denna valstugeverksamhet handlar om eller så går det att ana sig till någon form av förakt för det politiska systemet som bakomliggande drivkraft. Studenterna skämdes i alla fall över att tvingas utföra uppdraget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.