Vad händer i Holmsund

Vad händer i skolan i Holmsund. Med stigande förvåning läser jag nyheten om att numera filmas mobbningen av tjänstvilliga kamrater. Det är alltså inte höljt i dunkel varken vilka som är förövarna eller vilka som är bisittare och inte ingriper emot.

Tidningsartiklarna ger självklart en ganska vag bild av vilka insatser som skolan har gjort. Vad som framgår är dock att den som ansvarar för att mobbning inte ska förekomma enligt skollagen inte vill uttala sig. Förmodligen är det mediaträningen efter Sävarfallet som har gett resultat. Den som är ansvarig i lagens mening ska hållas utanför medialjuset.

Gör skolan generellt tillräckligt för att hindra mobbning? Jag tycker inte det. Förklaringen till detta är att det ganska allmänt anses att det är synd om den som mobbar. Offret för det hela anses sällan som skyddsvärd. Jag undrar hur många som har flyttats från en skola pga. att den har mobbat en kamrat i Umeå? Däremot känner jag till åtskilliga fall där den som blir mobbad till slut ger upp. Rädslan för att få stryk, bli retad eller kränkt gör att det till slut inte finns något annat val än att byta skola. Så har det alltid varit men frågan är om det alltid måste förbli på det sättet. Har den utsatta eleven något egentligt val?

Rektors roll som ansvarig för verksamheten framhålls väldigt tydligt av lagstiftaren. Rektorn är också skyldig att se till att det finns ordningsregler för en trygg och lärande skolmiljö. Folkpartiet uppfattning är att rektorerna inte bara ska ha ansvaret utan också makt och befogenheter över resurserna. Idag har de hela ansvaret men små resurser både i pengar men också i befogenheter.

Det måste vara möjligt att flytta stökiga elever till en annan skola, t ex för att splittra gäng. Som en sista åtgärd ska skolhuvudmannen kunna flytta en mobbare. Det är dags att skärpa lag- och förordningstexter för att öka och tydliggöra lärarnas och skolors befogenheter att upprätt hålla studiedisciplin i skolan. Våra barn har rätt att kräva klara besked från vuxenvärlden. Som vuxna kan vi aldrig acceptera att ett barn blir mobbat oavsett hur skyddsvärd förövaren kan anses vara.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.