Planeringen i fokus

Fullbokad dag. Näringsutskottet sammanträder på morgonen – nyföretagandet i Umeå är den stora frågan. Torgmöte, skoldebatt och debatt i lokalradion fyller snabbt upp dagen. Kvällspasset idag består av att dela ut valmaterial till hushållen. Det känns verkligen att valrörelsen är inne i slutskedet.

Planeringsfrågorna står i fokus för debatten i lokalradion (liksom i VK idag). Varför är det så svårt att inse att det behövs en långsiktig plan för planeringen. Att allt samman hänger ihop och bildar en enda enhet.

Förmodligen är det skälet till att allt blir så segt och inget händer.

Folkpartiet har i åratal talat sig varm för en bro över till Bölesholmarna. Ett sätt att ytterligare knyta ihop staden och samtidigt göra den än mera tillgänglig. Älven är vår största tillgång. Det är hög tid att göra den tillgänglig för umeborna och se till att det verkligen blir stadens framsida.

Ska det byggas på Ön? Kommunfullmäktige har sagt ja till detta men vad och hur finns det inga svar på idag. Än så länge har inte politiken fått några underlag. Ofta ställs det krav på snabba svar, varför ger inte partierna besked. Min uppfattning är att det i många frågor inte är den som svarar först som har de bästa svaren. Ibland kan det finnas anledning att tänka efter både en och två gånger. Allt för att besluten ska bli så bra som möjligt och framför allt att många ska ha möjlighet att delta i diskussionerna.

Jag tycker det är positivt att detta hittills ganska slutna område öppnas upp för nya bostäder. Men det måste, självfallet, ske varsamt.

Allt för ofta avvisas tankar på nya intressanta byggnader i centrala Umeå med argumentet att luften i centrum inte medger detta. Detta är ett märkligt synsätt. Problemen måste tas itu i rätt ordning.

Först gäller det att bejaka en förnuftig omledningen av trafiken som förbättrar luften. Därför: se till att ringleden byggs och E 4-trafiken inte behöver gå genom centrum. Lös parkeringsproblemen här och välkomna sedan attraktioner av olika slag till just de centrala delarna av Umeå. Vi behöver ju en levande och spännande stad!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.