Flytta mobbaren

Skolan vägrar att ta ansvar för mobbningen i Holmsund är en av rubrikerna i dagens VK. En osannolikt arrogant ordförande för kommundelsnämnden skyller ifrån sig "Visst, vi har problem på högstadiet. Men var i Sverige har man inte det? Undrar han".

Den politiska uppgiften är inte att konstatera problem utan att efter bästa förstånd lösa dessa. Uppenbarligen har de senaste årens debatt om mobbning gått honom helt förbi när han uttalar "Skolans ansvar är att undervisa, och där tar vi vårt ansvar".

Jag är övertygad om att skolverket har en del att anföra mot synsättet att skolan inte skulle ha något som helst ansvar i frågan. Att det med största sannolikhet faktiskt både händer och har hänt saker på skoltid som är kränkande behandling. Detta är nog ställt bakom allt rimligt tvivel.

Att ordförande Olofsson sedan tvärtemot sin partikamrat Margareta Rönngren anför att det kan aldrig någon sin bli tal om att flytta mobbare är inte förvånande, men ändå upprörande. Kan inte en konflikt lösas på skolan så måste utgångspunkten rimligtvis vara att det är mobbaren och inte den mobbade som ska flyttas.

Jag tycker den principen är enkel och självklar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.