Man häpnar!

Lördagens nyheter om barnomsorgssituationen börjar likna Grönköping. Enligt lokalpressen fanns det en tro hos ansvariga att det finns ett behov av 200 dagisplatser. Vem som helst kan förstå att förvåningen var stor när det upptäcktes att det fanns 390 barn i kön.

Min interpellation till kommunfullmäktige var uppenbarligen startskottet för att kösituationen kontrollerades. Inte undra på att jag inte fick något svar på kommunfullmäktige. Det går inte att få någon information om sådant som inte är känt.

Att vara småbarnsförälder i Umeå tycks vara en pers av stora mått. Ett exempel som jag just har fått berättat för mig:

För det första: Anmälan om behov får göras först sex månader innan plats behövs. Föräldrarna har i tid anmält behov av plats i november och erbjuds nu barnomsorg från mars (året efter) under förutsättning att föräldrarna är beredda/har möjlighet att skjutsa över hela Umeå. Skolverket tycker att det är skäligt att vänta på plats i tre till fyra månader. I Umeå gäller uppenbarligen mer än dubbelt så lång tid. Att dessutom avstå från inkomst under ett okänt antal månader är för de flesta av oss en omöjlighet. Vem betalar för hyra och mat när kommunen inte svarar upp till de krav som föräldrar har rätt att ställa?

Föräldrar anpassar sig givetvis till förhållandena. Flera personer har berättat för mig att det är lika bra att sätta en önskad tid några månader före behovet av plats inträffar. Alla vet tydligen att det blir ingen barnomsorgsplats i tid och räkningarna ska fortfarande betalas.

Nu krävs det krafttag. Vem vågar flytta till Umeå om det inte finns någon barnomsorg att tillgå?

Sveriges Kommuner och Landsting påbörjar just en ny kvalitetsmätning. I förslaget till frågebatteri finns bland annat frågan:

Hur stor andel av de som fått plats till sitt barn inom förskolan får plats på önskat placeringsdatum?

Skulle den mätningen ske just nu (med utgångspunkt från de föräldrar som jag har talat med) tycks svaret vara noll (0). Men så illa kan det väl inte vara?
Undrar just om den frågan kommer att få ställas i "kvalitetsstaden" Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.