Filmfestivalen

Julen är här (åtminstone nästan). Snön lyser dock med sin frånvaro. Dagen började tidigt med julgröt på kommunen. Att vara på plats redan 07.30 kändes helt rätt. Funderar en hel del på filmfestivalens framtid i dessa dagar. Kulturnämnden har lovat att ge underhandsbesked till festivalen strax efter nyåret. Svenska Filminstitutet skickar brev och meddelar att de har "bordlagt" framtida anslag till Umeå i väntan på kulturnämndens besked. Helt uppenbart tycker de att situationen i Umeå har varit mer än lovligt rörig.

I väntan på att gräset växer så dör kon, finns det ett talesätt som säger. Förhoppningsvis är inte det filmfestivalens öde. Min förhoppning ställs på den nye kulturnämndsordförande Thomas Wennström. Umeå kommun har ambition att bli hela Europas kulturhuvudstad. Det börjar snart bli upp till bevis, handling – inte bara ord. Börja gärna med att stabilisera filmfestivalens framtid i Umeå.

Hur det går för Film i Västerbotten och det framtida filmbolaget? Ingen vet. Själv tycker jag att samarbetet ska fördjupas med Filmpool Nord. Visserligen är det beläget i Luleå (Norrbotten) men det kan väl knappast vara orsaken till att det inte ska samarbetas?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.