Bygg centralt

Varför bygga långt bort och tvinga fler att skaffa bil – istället för att planera för gång/cykel-avstånd?

I debatten kring badhus och bostadsbyggande på ön finns argumentet att det bästa är att bygga – långt bort. Att bygga långt bort skulle av någon anledning innebära mindre bilåkande. Jag har aldrig förstått det där.

För några år sedan praktiserade jag som lärare i USA. Jag var i White Water, Wisconsin
en liten stad. Som alla andra städer är den planerad för att alla åker bil och också har tillgång till bil. Skolbussar finns för skolbarnen till och ifrån skolan men i övrigt är det ganska komplicerat att ta sig fram med kollektiva transporter. Efterfrågan är inte så stor eftersom planeringen bygger på bilberoende.

Jag vill att Umeå ska planeras precis tvärtom. Det är bra att badhuset ligger inom centrumfyrkanten. Många kan åka kollektivt och fler och fler upptäcker den möjligheten när bussarna börjar gå lite smartare.

Ö-planerna innebär att fler och fler kan klara vardagen utan bil. Ett smart sätt att planera inför framtiden. Just nu känns det som om Bostadens förslag ligger bäst till för Ön. Dvs. bygg gärna högt men smeta inte ut bebyggelsen överallt utan koncentrera den till vissa delar.

En i någon mening salomonisk lösning dvs. de som vill bygga högt får sitt och de som inte vill bygga alls får sitt (men det beror naturligtvis på hur man ser det hela).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.