Märklig abortartikel

Vi kan tvingas uppmana kristna väljare att inte rösta på alliansen (i klartext kristdemokraterna) i valet 2010, förklarar Anders Arborelius, biskop i katolska kyrkan, och Sten-Gunnar Hedin, föreståndare för svenska pingströrelsen, på debattplats i dagens (söndagens) DN. Förändringar i abortlagstiftningen, som bl a gör det möjligt för utländska kvinnor att få abort i Sverige och som Göran Hägglund ansvarar för är skälet till den rätt märkliga artikeln.

Tre reflektioner med anledning denna:

För det första: I själva sakfrågan står jag och Arborelius/Hedin oceaner från varandra. Vi tycket helt enkelt fullständigt olika. Jag förstår inte problematiken och inte upprördheten. Förslaget förefaller – som de refererats – bra. Jag tycker det är klokt att låta det slutgiltiga omdömet vänta till dess att propositionen faktiskt lagts.

För det andra: "Hotet" ter sig både meningslöst och besynnerligt. De röster som Arborelius/Hedin tror sig kunna styra över kan ju inte läggas på andra partier och därigenom åstadkomma en förändring. I just den här frågan är, vad jag förstår, enigheten i principfrågan nästan total i riksdagen. Tvinga oss inte att uppmana väljarna att se till att kristdemokraterna röstas ut ur riksdagen och att underlagen för alliansregeringen försvinner, uppmanar skribenterna. Ett minst sagt märkligt förhållningssätt!

För det tredje: jag känner olust när intresseorganisationer eller deras företrädare grötmyndigt visar ambitionen att uppmana människor hur de ska använda sin röst i ett politiskt val – som Arborelius och Hedin gör i DN. På samma sätt som den kristna högerns förespråkare i USA. Eller som t ex LO brukar göra när är dags att gå till valurnorna hör hemma.
Individen klarar av att fatta avgörandet på egen hand, utan kollektiva direktiv!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.