Planera smartare!

Jag ögnade igenom ett planeringsdokument (Downtown commercial master plan, alltså en slags handelsplan för centrum), för den kanadensiska staden Barrie, norr om Toronto. Ett samhälle av ungefär samma storlek som Umeå.

Visst finns det likheter. Men det finns skillnader och det är naturligtvis dessa som blir tydliga för mig. Framförallt är det kanadensiska plandokumentet behändigt, lättillgängligt och mycket konkret. En samlad vision för både offentlig verksamhet och för det privata näringslivet. Tydligt och pedagogiskt!

Jag slås av hur vi i Umeå, länge och ihärdigt bråkat om placeringen av badhuset och hur utvecklingen av staden mellan broarna snart har blivit en floskel utan innehåll. Sammanhang, funktioner och eventuella bieffekter glöms allt för ofta bort. Detta sammanhang präglar planen från Barrie. Näringslivet, dess önskemål och möjligheter att bidra till utvecklingen är med på ett självklart och jag tror mycket positivt sätt.

I Umeå slår en del politiker sig på bröstet och säger "vi vinner i Umeå". Men det är mest ett tomt utrop, viktiga delar av samhällslivet har aldrig tillfrågats. Om Umeå ska klara sig i framtiden krävs en attitydförändring till de krafter som kan skapa mervärden och ett Umeå rikt på arbetstillfällen med tillväxt. Det klarar inte den politiska sfären på egen hand.

Den fysiska planeringen måste präglas av denna insikt. Då blir den verkligt spännande. Umeå är inte bäst i världen, Umeå är inte heller näst bäst. Varför inte lära utav dem som lyckats bättre?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.