Om alla tar sin andel

Ett av Västerbottens problem är den allt åldrande befolkningen. Utan en befolkning i arbetsför ålder går kommunen under. Detta börjar bli ett påtagligt problem för småkommunerna. Vem ska ta hand om äldreomsorgen när alla är pensionärer? Vi kommer att få brist på arbetskraft är ett vanligt påstående.

Ett annat "problem" är de allt större flyktingströmmarna till Sverige. Var ska flyktingarna bo? Var ska vi göra av alla dessa unga män som kommer till Sverige?

Å ena sidan fattas det arbetskraft och å andra sidan finns det arbetskraft. Smarta kommuner borde slåss om att få tillgång till initiativrika, många gånger högutbildade personer som kommer till Sverige för att skapa sig en framtid. Att sedan kommuner som Danderyd, Vaxholm och Ekerö inte begriper bättre är deras problem.

Så länge Sverige behandlar flyktingar och invandrare som ett problem så är de ett problem. Den som inte är socialfall blir det, som någon uttryckte det. Den dagen även det svenska samhället förstår att nyckeln till framtiden är initiativrika, välutbildade personer, med förmåga att tänka nytt, då kan det säkert hända ett och annat.

Det finns kommuner som har lyckats. Falkenberg och Värnamo är två exempel men det finns säkert fler. Om det verkliga problemet är brist på arbetskraft respektive för mycket arbetskraft då finns det en lösning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.