Nu är det klart!

Rättegången mot Umeå kommun i Homoadoptions-frågan är avgjord. 100 000 kronor kostade kalaset för att utreda att Helen Edlund (kd) faktiskt har rätt att uttrycka sin åsikt – och att hon inte kan anses som anställd av Umeå kommun. Umeå slipper betala men kostnaden stannar ändå hos skattebetalarna, låt vara att även skåningarna får vara med på ett hörn med det här domslutet. Men om sunda förnuftet hade fått råda hade det aldrig blivit någon rättegång och inga kostnader alls för skattebetalarna.

Personligen delar jag inte alls Helens uppfattning men hon liksom andra kommunalpolitiker måste självfallet kunna säja sitt. En motsatt dom – skulle onekligen skapa en hel del besvärliga frågetecken. Vem kan hindra en vald politiker att säga sin mening – och på vilket sätt skulle denna frispråkighet kunna anses ligga Umeå kommun till rättslig last? Jag, begriper det inte.

Men nu blev ju domslutet det enda rimliga och dessa frågor kan jag lägga åt sidan, i vart fall för stunden. Vi får väl se om Homo överklagar tingsrättens beslut.

4 kommentarer

 1. LEBE

  Och om en majoritet i nämnden avslår en adoptionansökan med samma motivering som Helen? Eller om en polis låter sin privata uppfattning gälla isf lagen?
  Nej, framför privata/partiets åsikter men inte när du utför myndighetsuppgifter då bör du följa lagen.

 2. Britt-Marie Lövgren

  Du kan inte jämställa yttrandefrihet och en polis tjänsteutövning. Det var precis det som domstolen avgjorde Att kommunen ska betala skadestånd pga av vad en politiker har uttalat innebär att kommunallagen måste skrivas om. Jag håller alltså inte med Helen i sak men hennes rätt att ha synpunkter försvarar jag i all högsta grad.

 3. LEBE

  Så du menar att om fler ledamöter i soc.nämnd delar Helens ståndpunkt och avlår en adoption med samma motivering är det OK?
  Som ledamot i en nämnd som fattar myndighetsbeslut måste man följa lagen i just myndighetsutövandet, tyckande får man göra på andra ställen/sätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.