Luftbetyg!

Är betygen i Umeå rättvisa? Kan en elev "vinna" på att söka till en skola som är känd för hög betygsättning och därmed komma in på önskad gymnasielinje? Är betygen kvalitetssäkrade i Umeå eller är det andra faktorer som styr betygsättningen?

VK:s avslöjande idag visar med största tydlighet att skillnaden mellan skolor är orimligt stor. Elever värderas olika beroende på vilken skolla de går på.

Siffrorna är alarmerande och oerhört tydliga. Varför sjunker betygen dramatiskt för vissa skolors elever men inte för andra? Vad är det för speciellt med Ersäng-, Linnea- och Hörneforsskolans förkunskaper som gör att de inte kan uppnå förväntat värde på gymnasiet?

Om detta har jag skrivit en interpellation till Margareta Rönngren. Vem är det egentligen som vinner i Umeå?
Eleverna i skolan har rätt att kräva en likvärdig behandling.

5 kommentarer

 1. LEBE

  Visst skall betygen vara rättvisa, men visar inte detta problem som utredn***** belyser problemet med betygen (som du och dina gelikar vill sprida till ännu fler årskurser).
  -Betyg är svåra att sätta på ett rättvist sätt…
  -Lärarens gunstling får bra betyg eller…
  -Ordningsbetyget riskeras om du inte håller med läraren…

 2. Jörgen

  Britt-Marie, det finns fler frågor än skolfrågor som är viktiga, skicka gärna en hälsning till dina partikamrater om det, det behövs!!

 3. Britt-Marie Lövgren

  Bra att du tycker att betygen ska bygga på samma grund mellan olika skolor.

  Uppenbarligen är ordningsomdömet inte alls så illa omtyckt av elever som du ger uttryck för. Att komma i tid mm är faktiskt också viktigt.

 4. Britt-Marie Lövgren

  Jag (liksom många med mig) reagerar på att betygssättningen uppenbarligen inte riktigt håller måttet på alla skolor.
  Här finns det mer att göra och politiken måste ta tag i frågan. Du kanske har en annan uppfattning?

 5. LEBE

  Hur man kan tro att ”likvärdiga och rättvisa” betyg är någonting annat än en utopi är konstigt, t.o.m. samma lärare kan ge olika betyg på samma uppsats inlämnad av olika elever (se aftonbladet förra veckan).Min uppfattning kvarstår
  -lärarens favorit får högre betyg
  -objektiv betygsättning är en utopi
  Möjligen kan fler centrala prov komma till rätta med systematiska fel som olika betygnivåer mellan olika skolor och speciellt intressant blir det att se hur det går för friskolorna med tanke på att där är icke behöriga lärare överrepresenterade…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.