Vad sysslar skatteverket med?

Att vara med i en ideellförening har sina risker. För några år sedan var jag med och drog igång Umeå Musikskola Föräldraförening. Det var mycket slit och många möten men så många aktiva medlemmar blev det aldrig. Efter det att gänget som drog igång det växte ur verksamheten (för gamla barn). Dog verksamheten ut.

Inget konstigt alls. Inget att hänga upp sig på. Föreningar kommer och går och någon gång kanske ett annat gäng föräldrar tar tag i föräldraföreningen. Men det tycker inte skatteverket. För vilken gång i ordningen de frågar vart föreningen tog vägen är omöjligt att säga men de har uppenbarligen obegränsat med tid till den typen av arbetsuppgifter.

Några pengar fanns det inte heller i föreningen. De medlemsavgifter (50 kr/familj) som kom in gick åt till att betala postgirots avgifter.

En sedan två år tillbaks självdöd verksamhet tvingas kanske återuppstå för att kalla till ett årsmöte för att konstatera att det inte finns några medlemmar eller ekonomi etc. Allt för att skattemyndigheten ska kunna få ett protokoll.

Lägg ner, har ni inget annat att göra än att härja med små ideella föreningar.

En kommentar

  1. Micke

    Som bekant har ju många ideella föreningar ekonomisk verksamhet och då kan man inte bara låta dem självdö. De måste upphöra i enlighet med gällande stadgar.

    Tänk om grundarna brytt sig om att läsa vilka bestämmelser som gäller för ideella föreningar, då hade detta stora besvär inte existerat.

    Jag trodde FP var för lag och ordning och detta är ju ett exempel på att i alla fall skatteverket gör sitt jobb..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.