Introduktion med jobbfokus!

Förmiddagen har ägnats åt sammanträde med Socialnämndens utskott. Omhändertagande av barn och vuxna missbrukare upphör inte för att det blir sommar. Det finns många tragiska livsöden men även några solskenshistorier. I vissa fall förundras jag över hur den mänskliga kroppen kan hantera stora mängder alkohol under en följd av dagar, månader och år utan att fullständigt kollapsa. Men obemärkt går det inte förbi. Både socialtjänsten och sjukvård hålls sysselsatta.

Aktuell är frågan om Sverige ett bra land när det gäller integration av invandrare? Tveksamt. Är Umeå en bra stad för integration? Tveksamt.

Just nu har Sverige och Umeå historiskt låga arbetslöshetssiffror. Det går bra för Umeå. Fler än på länge har jobb. Det är hög tid att riva murarna mellan socialpolitik och arbetsmarknadspolitik. Målet måste vara att fler ska komma i arbete. Bidrag kan aldrig ersätta lön. Men många skulle kunna få lön istället för bidrag.

2005 var i alla fall 4,6% av befolkningen i Umeå boende i hushåll med försörjningsstöd. Motsvarande siffra för utomnordisk bakgrund var 24,8%. Gamla siffror men de färskaste som hittills har gått att få tag i.

Det finns kommuner i Sverige som har helt andra resultat. Falkenberg och Värnamo nämns särskilt. Varför nämns inte Umeå i dessa sammanhang? Eller snarare varför saknas ambitionen att göra något åt problemet? Detta finns det anledning att ändra på. Europas kulturhuvudstad 2014 (Umeå?) borde ha lite mer att komma med när det gäller integration och arbete åt alla!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.