Bygg på Ön – menar generaldirektörerna

Bygg miljövänligt, förtäta Umeå mer och bygg på ön. Det skulle kunna vara en lokal sammanfattning av uppmaningen från generaldirektörer och kommunalråd på DN:s debattsida idag: "Bygg tätare i storstäderna så minskar växthusgaserna".

Är det inte exakt det som Ön-diskussionen i Umeå handlar om? Att genom att bygga nära göra det möjligt för fler att gå och cykla till jobbet (på den nya gång- och cykelbron). Färre använder bilen och därmed minskas växthusgaserna. Staden lever upp. Fler människor i rörelse både på dagar och kvällar.

Jag är lite förvånad över att det skulle anses miljömedvetet att inte vilja bygga på Ön. Är inte det bästa om fler kan bo på gångavstånd? Vem behöver bilen om du bor mitt i stan?

Fler och fler lever i ensamhushåll. Att kunna bo centralt utan att vara beroende av bil är en möjlighet att höja livskvalitén väsentligt. Att fler bor centralt innebär också att fler människor rör sig i stadsbilden och att otryggheten minskar.

Varför denna rädsla för att bygga en levande stad? En levande stad kräver fler bostäder i själva stan. Stadsplaneringen måste utgå ifrån ett framtida minskat bilberoende. Därför måste planeringen också utgå ifrån att fler ska bo inon cykel- och gångavstånd.

En kommentar

  1. Gunnar

    Läs debattinlägget i VK den 23 aug
    Grön stad-Klimatsäker stad.
    Dessa vetenskapliga fakta är betydligt mer trovärdigt att efterlikna än det som sägs i debattinlägget i DN.
    Varför reagerar ingen politiker i Umeå på detta inlägg med kommentarer i dagspressen eller i sina bloggar. mycket svagt eller fegt skulle jag vilja påstå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.