Svenskarna älskar stora bilar!

Svenskarna måste skilja sig från stora bilar skrev Internationel Herald Tribune som första nyhet den 5 juli i år. Svenskarnas kärlek till stora bilar måste avslutas pga. av koldioxidutsläppen. I artikeln anges också att Sverige har den högsta nivån av "utsläppsbilar" i väst Europa. Stora bilar helt enkelt. 2004 var genomsnittet i EU(15), 163 gram koldioxid/km. I Sverige var det 196 gram. Orsaken till detta är alltså svenskarnas vana att ha väldigt stora och kraftfulla bilar. Volvo och Saab har satt sina spår.

Men nu ska det bli andra bullar (bilar). Miljöpremien på 10 000 kronor för bilar med koldioxidutsläpp som inte överstiger 120g har ökat försäljningen på den typen av bilar med 133 procent jämfört med förra året (Svd 17/8).

Etanolen är alltså inte den enda lösningen för att få ner utsläppen. Däremot är det konstigt att det inte finns en enhetlig miljöbildsdefinition. Uppenbarligen har "etanolförespråkarna" duktigare lobbyister eftersom E85 bilarna (även el och hybrid) slipper trängselskatten i Stockholm och får lägre förmånsvärde på tjänstebilar.

Ibland får man en känsla av att det handlar om andra avvägningar än vad som är bäst för miljön.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.