Leka bolag!

De senaste dagarnas pinsamma turbulens kring Bostaden AB stärker mig i allra högsta grad i uppfattningen att kommunala bolag bör avskaffas och det med det snaraste. Att mångmiljonföretag ska styras av politiker som inte kan skilja på stort och smått och som tror att deras petande i detaljer är att främja bolagets bästa – vilket enligt aktiebolagslagen (som styr även kommunalt ägda bolag) ska vara ledstjärnan för styrelsen – det är helt ofattbart.

Nej, detta sakernas tillstånd måste rättas till snarast. Det snabbaste sättet som jag ser det är att kommunfullmäktige fattar beslut om att kommunala bolag som verkar på en konkurrensutsatt marknad ska ledas av en styrelse som utses efter sin affärsmässiga kompetens.

Den politiska styrning, i Bostadens fall t.ex. bostadssociala aspekter, formuleras bäst i ägardiriktiven.

Nästa bolagsstämma i de kommunala bolagen är i maj 2008. Senast då måste nya, professionella styrelser väljas!

7 kommentarer

  1. Sten Svensson

    Kloka ord! Umeå Energi Elhandels stora ägande >35% i bredbandsoperatören T3 är också ett mycket märkligt förvärv på en sedan många år redan väl fungerande och konkurensutsatt marknad! Hur kan Umeå Energi (Kommunen) via helägt dotterbolag få tillåtas ett sådant förvärv? Att dessutom denna operatör/kommunen konkurerar utanför kommungränsen, kan inte vara rätt? Det är i allafall inte dit jag vill att mina skattepengar skall gå.

  2. Ola

    Undersökning på undersökning visar att de kommunala energibolagen har de lägsta priserna gällande el men framförallt fjärrvärme.
    Då kan det väl inte vara så fel med kommunal verksamhet?

  3. Initierad

    Du/Ni har helt rått i sak men det sätt som du och ditt Parti framför kritik på är fel på grund av att din personlighet ej är tillräckligt stark. Anders och Lennart har en sån relation som ni måste försöka kila in Er i för att spräcka

    Initierad

  4. Burt

    Jag tvivlar på att Britt-Marie Lövgren och Lennart Holmlund har samma åsikter i detta ämne. Om Britt-Maries lysande åsikt gällande de kommunala bolagsstyrelserna ska gå igenom är det knappast via fjäsk till Holmlund utan genom att vi Umeåbor röstar annorlunda i nästa val.

    Det är strongt av en politiker att kräva att politiker inte ska sitta i styrelser. Känns trovärdigt eftersom de politiska partierna får färre uppdrag att fördela.

  5. Anders Forsberg

    Ett kommunalt bolag ägs av kommuninvånarna och styrelsens uppgift är att optimera medborgarnas intressen mer än att optimera bolagets vinster just som Bostaden fungerar. Bostadens medarbetare är dessutom anställda på fullt affärsmässiga grunder.

  6. Larsa

    Det är klart att vinsterna ska maximeras. Det görs bäst av en styrelse utan politiker. Det som du talar om, att de även ska göra insatser som gagnar invånarna, kan komma från fullmäktige genom diriktiv. Detta gäller även om styrelsen består av andra än politiker. Ägare är ju fortfarande kommunen, tyvärr!

  7. fd borgerlig

    eka bolag och maximera vinsten, tja, vinst på kommuninvånarnas konsumtion av bostäder är skatt. Vinst på utbyssare äe vinst i egentlig mening. Utbyssare hyr väl rimligen inte bostäder utan lokaler. Varför fokuserar inte Stiftelsena styrelse då på lokaler?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.