Skäms Umeå!

Vem vill sitta och titta in i en vägg? Vem är arkitekten som tror att gamla människor uppskattar att ha en tegelvägg utanför fönstret? Är det detta som kallas god kvalité i äldreomsorgen? Att stoppa in en människa i ett rum vars utsikt består av att titta in i en vägg.

Besökte under gårdagen ett antal äldreboenden. Återsåg det nyöppnade trivselboendet på Backen. Helt fantastiskt, en mycket positiv upplevelse. Gästade också ett antal särskilda boenden och slås av hur olika det kan vara. På vissa ställen finns det en varm medmänsklig känsla och personalen sitter tillsammans med de gamla. På andra finns det enbart en institutionskänsla. Den sitter på något sätt i väggarna och den där trivselkänslan finns absolut inte.

Men värst av allt var väggrummet beläget i en av de nybyggda flyglarna på Tegs sjukhem. I samma flygel fick inte heller de glasade dörrarna till trädgården öppnas (av brandskäl). Alltså stod de boende och tittade ut på kaffedrickande kamrater från ett angränsande hus utan möjlighet att själv komma ut (varför byggs det glasdörrar om de inte får öppnas)?

Ja, det fanns en altan där det var tillåtet att gå ut men ut i trädgården, nej där var det stopp. Så vill inte ja ha det när jag blir gammal!

Detta är absolut en skamfläck för Umeå. Som kräver åtgärder!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.