Läs-, skriv-, räkna kunskaper

Uppenbarligen har Lotten inte märkt att regeringens åtgärder för att komma tillrätta med skolan i Sverige har varit både många och genomtänkta. Det största sveket i den svenska skolan är enligt min åsikt att inte se till att alla får lära sig läsa och skriva tidigt i skolan.

Regeringen satsar också extra på läs-, skriv- och räkna kunskaper, lärarlyft, fokus på kunskaper lärlingsutbildning mm.

Lärlingarna ska inte läsa kärnämnen lika många timmar som övriga gymnasieelever, men de som så önskar ska ges den möjligheten. Det ska alltid vara möjligt att senare i livet läsa in grundläggande högskolebehörighet på en gymnasieskola eller komvux.

Varannan elev hoppar av från dagens yrkesutbildningar och bara en av fem elever lämnar det individuella programmet med godkända betyg. En lärlingsutbildning skulle ge dessa elever en chans till utbildning och lärande.

I Umeå klagar gymnasieskolan och hävdar att 25 % av eleverna inte har tillräckliga kunskaper för att klara sina studier. De behöver stöd i att läsa, skriva och räkna. Så går det när alla hoppas att någon annan ska ta itu med problemet och att det förhoppningsvis löser sig av sig självt. Varför vänta till gymnasiet att lära ut grundläggande kunskaper? Hur kul är det att sitta av lektioner för den som inte har baskunskaper i språket. Här måste det till kraftinsatser.

Att liksom strutsen blunda för att det finns problem i skolan löser inte problemet. Skolan måste vara till för alla och möta alla elever. Uppenbarligen har den nuvarande modellen misslyckats. Hur många fler elever ska misslyckas innan det sker något?

Jag vet inte om situationen i Storuman är annorlunda än i Umeå och i övriga Sverige. I så fall är ni bara att gratulera.

2 kommentarer

  1. Sverker Isaksson

    …låter vackert. Men anslagen till vuxenutbildningen skärs ner dramatiskt under alliansregeringen. Och – värst av allt – i somras beslutades att den som kompletterar i efterhand ska missgynnas vid intagningen till högskolan. Vad håller ni på med egentligen?

  2. Carina

    Med de förslag som alliansen lägger kan vi som har barn med svårigheter tex dyslexi se fram emot en dyster framtid…..
    Det nya betygssystemet kommer att visa på deras svårigheter. Det kommer att bli svårt att söka jobb med dessa betyg. Att ha dyslexi kommer knappast att ses som en merit av arbetsgivaren. Jag vet att ni försvarar förslaget genom att peka på att eleven redan tidigt ska få hjälp med svårigheterna. Tyvärr är detta inget som skolledning och personal uppmärksammat tillräckligt och det har inte funnits tillräckliga kunskaper och resurser heller. Det är många vuxna och äldre elever som vittnar om att det var precis likadant på deras tid, de berättar om vilket dåligt stöd de fått och hur de blivit psyk. misshandlade i skolan och vilket hat de känner mot skolan.Så det är inte bara en (s) regering som varit vid makten och tagit ansvaret. Många elever ges inte möjligheten att forma sin egen framtid när ni slaktar komvuxstudierna, deras enda chans till att hämta igen kunskaper som de ej fått på skolan och deras möjlighet till högre studier.
    Om studierna blir för svåra på gymnasiet så rekommenderas dessa elever att välja bort någon kurs. Det kan icke accepteras att elever med redan lite kunskaper ska välja bort kunskap!! Det är ett billigt och enkelt sätt för skolan att låta eleven stå för ”att göra valet” när det egentligen är skolan som har haft ansvaret för utbildningens kvalitet i ett tio-tal år.Inga friskolor står i kö för att ta emot dessa elever, det vet alla redan. Den som inte tydligt ser att detta är diskriminering och solklar utslagning behöver få mera kunskaper av någon (s) politiker.
    Nää du Britt Marie!
    Av mig får alliansen faktiskt ett IG i detta ämne och ni rekommenderas att gå hem och göra om läxan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.