Att rösta i Kosovo

Många undrar hur det ska vara möjligt att alla ska hinna med att rösta på valdagen. De optimistiska säger att det tar ungefär nio minuter för en person att lägga sin röst i vallokalen. De pessimistiska säger 15 minuter. Ja, imorgon får vi se vad som stämmer.

Den röstande får hur som helst i vallokalen ett stort förtryckt papper med alla partinamn och massa siffror på. Uppgiften är sedan att pricka för ett parti samt upp till 10 siffror, som självklart representerar olika kandidater. För att hålla reda på vilket nummer varje kandidat har finns ett häfte med samtliga uppgifter. Rösten tillfaller i första hand partiet och i andra hand de förkryssade kandidaterna.

Alla kandidatval ska räknas i vallokalen. (Så är inte fallet i Sverige) Vissa säger att räkningen kommer att pågå hela natten samt en bit in på söndagen. Det är såväl nationella som lokala val som ska räknas. Dessutom tillkommer borgmästarval på vissa ställen.

Som valövervakare får vi om rösterna fortfarande inte är räknade gå hem tidigast klockan tre på natten men önskemål finns om att vi ska vara kvar och övervaka hela det nationella valet. Det kan sålunda bli ett långt arbetspass. Vi bunkrar choklad och vatten för att orka så länge som möjligt.

Min nyinköpta ficklampa har förresten varit till stor hjälp. Det blir tämligen kolsvart klockan 16 och lamporna på mitt rum fungerar inte. Det blir alltså till att läsa i ficklampans sken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.