Överväg förskolebuss i Umeå

Att Umeå växer är naturligtvis positivt. Det ställer dock stora krav på kommunen att hänga med i utvecklingen. En verksamhet som dragits med en hel del problem genom åren är förskolan. Inflyttning och högt barnafödande har skapat platsbrist och läggs dessutom målet om att minska barngrupperna till max 15 barn till så förstår nog de flesta att en ordentlig utbyggnad krävs.

Kommunen har pekat på att den fortsätter att bygga förskolor men beklagar samtidigt att kostnaden för byggnation skjuter i höjden. Situationen riskerar därför att förvärras i framtiden då priserna knappast sjunker.

Fler och fler kommuner i Sverige visar nu intresse för idén med förskolebuss. Den första bussen i kommunal regi togs i bruk under oktober månad i Botkyrka kommun. Reaktionerna har varit positiva och verksamhet med förskolebuss kommer säkerligen att bli allt vanligare.

Förskolebuss, som redan är ett etablerat koncept i Danmark, ger inte bara fler platser i förskolan utan ger också barnen möjlighet att upptäcka och utforska nya miljöer. Det finns kök, toalett, goda förvaringsutrymmen samt möjlighet att torka våta kläder. Tiden som spenderas i bussen är dock mycket begränsad. Det är utomhus tiden ska spenderas och målet för dagen ligger alltid nära. Är det väldigt kallt kan bussen styras mot någon inomhusaktivitet. "Allt är möjligt med den mobila förskoleavdelningen", menar Botkyrka kommun.

Många människor kommer naturligtvis att vara skeptiska till idén, det har jag full förståelse för, men ju mer information man får av fördelarna desto intressantare verkar konceptet. Förskolebuss är absolut värt att titta närmare på även i Umeå.

En kommentar

  1. Theresa Marklund

    nu har det iofs varit ovanligt varmt vintertid i Umeå de två senaste åren, men ibland är det ju väldigt kallt här vintertid, runt -20-25 grader och då kan väl inte barnen ska måsta vistas i en buss stor del av vintern? Tycker det känns som stor skillnad på en buss i Botkyrka med ett helt annat vinterklimat än här i norrland.

    I en buss finns begränsade utrymmen, det går inte att bortse ifrån och barn behöver röra på sig och få dra sig undan för såväl middagsvila som att bara få vara i fred en stund emellanåt. Detta försvåras i en buss. Det är acceptabelt om det i övrigt handlar om stor del utomhuspedagogik och det då är ett drägligt klimat stor del under vintern, inte annars, anser jag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.