Döp om storlänet till Jämtland!

Vart ska besluten fattas? I Stockholm eller ute i regionerna?

Västra Götaland och Skåne ville ha ett större mått av inflytande över de statliga medlen och gick därför ihop till större enheter. Besluten fattas idag av representanter utsedda i allmänna val (inte av tjänstemän). Nu är alla nöjda med sammanslagningen och de negativa effekter som olyckskorparna här i norr kraxar om finns inte.

Ett piggt förslag för att komma fram i frågan hörde jag häromdagen från Umeå Universitet. Varför inte döpa om det nya storlänet till Jämtland? Jämtarna kan säga att de har vunnit eftersom namnet finns kvar och övriga län kanske kan leva med att namnet Jämtland finns kvar.

Umeå har idag stora fördelar av Umeå Universitet och Regionsjukhuset. Ska den positionen kvarstå måste vi samarbeta med grannarna. Vad händer om Sundvall och Jämtland sviker regionsjukhuset och istället samarbetar på andra håll? Ensam är inte alltid stark, i synnerhet borde de mindre folkrika områdena i Norrland vara varse om detta.

I förra veckan framgick det i media att Stockholm vill samarbeta med Södermanland.

I Stockholm, Västra Götaland och Skåne är samarbetet nödvändigt. Tre av fyra län vill samarbeta i vår egen region. Varför inte pröva Jämtlands spåret (för att få med även den fjärde länet).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.