Kosovo!

Grattis! Kosovo till självständigheten. En ljusnande framtid är Er. Sverige bör så snart som möjligt acceptera Kosovos vilja att vara en egen stat.

Som valobservatör i Kosovo upplevde jag starkt att upplägget med FN-protektorat i förlängningen måste leda till självständighet.

Att sedan Ryssland, Serbien, Cypern och möjligen Spanien är emot är ingen hemlighet eller något att förvånas över.

Att en enskild region vill slita sig fri finns ju t ex också i Spanien. Men enligt min uppfattning är det knappast jämförbart.

Men om självständigheten ska fungera krävs att FN-styrkorna/Eu-styrkorna finns kvar i landet ett bra tag framöver. Den höjda beredskapen är väl motiverad.

3 kommentarer

  1. Leif Berglund

    Baskerna har lämpat för självständighet länge med både politiska medel och vapen. Liksom i Kosova har terrorn varit ett av medlen i kampen.Den stora skillnaden är väl att kosovoalbanerna har fått stöd av USA och dess svans.
    Jag vill påminna om att det i Europa finns statsbildningar som är yngre än vad Kosova var/är i Serbien t.ex Italien.Hur skall man besvara Lega Nords försök att dela Italien, Baskernas självständighetskamp,Ålänningarna som i en folkomröstning en gång i tiden ville bli fria från Finland, samerna som vill skapa Sapmi och för den delen Färöarnas och Grönlands kamp för självständighet från Danmark.
    Jag är mer intresserad av den principiella disskussionen än just Kosovas fall: Vad anser du krävs/berättigar till att skapa ett eget land?

  2. Britt-Marie Lövgren

    Kosovo kan inte för evigt vara ett FNprotektorat/Eur-Lex.

    Bristen på investeringar och möjligheter att utveckla landet har inneburit sannslös hög arbetslöshet och kriminalitet av olika slag. Ett öppet Kosovo (med möjlighet att besöka andra länder) kommer att innebära en stor förändring.

    Vad är egentligen alternativet?

  3. Leif Berglund

    Ja, det undrar jag också. Går man in med militär för att lösa en konflikt får man ta ansvaret som följer med detta.
    Men frågan jag ställde kvarstår, för det kan ju inte vara så att ”Bristen på investeringar och möjligheter att utveckla landet har inneburit sannslös hög arbetslöshet och kriminalitet av olika slag. Ett öppet Kosovo (med möjlighet att besöka andra länder) kommer att innebära en stor förändring.” är kriteriet för att utropa självständighet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.