Vem är ”Kommunen”?

"L’etat, c’est moi", sa han, den franske kungen. Staten, det är jag. "Le municipal, ce sont nous" säger uppenbarligen (s). Kommunen, det är vi. Själv levde jag i uppfattningen att kommunen är vi alla, inte bara den så kallade politiska klassen, utan alla som bor och verkar i Umeå.

Därför är det minst sagt märkligt, när en fråga som "Jokern" i Karin Hörnfeldts välgjorda krönika, alltså evenemangsarenan, inte finns i de officiella kommunala diarierna – men anses finnas, för att (s) hade detta med i sitt valmanifest. Minsann! Vem är det som är kommunen?

För att nu inte tala om hur man i förarbetet till Umeå som Kulturhuvudstad 2014 (vilket jag både tror och vill att Umeå blir!) inte tycks se att fler än de som dagligen vistas i de kommunala korridorerna också kan bidra – men på sina egna villkor, utan att stoppas in i en kommunal kappa.

Hur är det med föreningslivet, t.ex. För inte så länge sedan hörde vi om ett Växthus, alltså ett Fryshus enligt Stockholmsmodell men i Umeå-tappning, skulle kunna förverkligas av en livaktig förening (med vissa ekonomiska muskler, dessutom). Tanken var förstås att en hel del kommunal eller kommun-nära verksamhet kunde förläggas dit: det som händer i Hamnmagasinet, Kulturcentrum, Idean. Men nu går tydligen allt detta i stöpet – somliga politiker verkar ha ambitionen att bygga sig ett monument. Månntro det blir ett äreminne, eller något helt annat?

Nej, kom igen nu! Förstå att alla i "kommunen" inte uppbär lön eller arvode från samma kommun!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.