E-dagen – electionday

04.40 var det dags att vakna igen. Ingen rast ingen ro när valet ska övervakas i Moldavien eller rättare sagt regionalvalet i Gagauzia. Gagauzia är en autonom del av Moldavien. En av alla de frågor vi har fått de här dagarna är om möjligen Gagauzia kan bli självständigt eftersom Kosovo har blivit erkänt av många länder.

I morse var jag tacksam för både vinterkappa och storstövlar. De flesta vallokaler saknar helt värme. Förutom kappa och mössa har de flesta täcken eller filtar över bena för att stå ut att sitta stilla i vallokalen.

Min kamrat (en engelsman) besökte av tvingande skäl en toalett på en skola vi var på. Det var det värsta han hade varit på av det slaget i sitt liv (utedass av det allra sämsta slaget). Vi andra i teamet (bestående av tolk och chaufför och undertecknad) planerar den typen av aktiviteter väldigt noga (i samband med lunch etc) men eget papper är ett måste.

Själva övervakandet har varit väldigt lugnt så här långt. Familjeröstning har vi sett några exempel på (både man och hustru går gemensamt in i valbåset), i en bergsby var dispositionen av valförrättning mycket märklig (men det är i och för sig inget olagligt). Även den delen kommer att finnas i vår rapport.

En av de mer udda upplevelserna var att följa med det mobila röstuppsamlarteamet hem till handikappade eller väldigt gamla personer för att rösta. Alltså två medlemmar av röstningsdelegationen, polis, diverse representanter från partier och kandidater bildade en kolonn av bilar.

I framsätet på bil ett satt en valfunktionär med en transperant kub (att lägga valsedeln i) i baksätet satt polisen och ytterligare en valfunktionär (med röstsedlar etc.) . Bil nr två innehåll partier- och kandidatrepresentanter och vi i bil tre. Väl framme dundrar hela gänget in (på gården) till den röstberättigade som av något skäl inte kan komma till vallokalen.

Vi träffade bl.a. en åldring med ett antal barnbarn runt sig där allt saknades. Ingen mat, inget bröd, kallt och eländigt. Förmodligen fanns barnens föräldrar utomlands och försöker tjäna ihop till brödfödan. I sin förtvivlan skrek hon ut att det var bättre förr. Ingen av alla de församlade representanterna för samhället hade ett enda ord till tröst eller något annat att erbjuda henne.

Det finns otroligt mycket som saknas i Gagauzia många har det svårt. Kommer valet att vända utvecklingen? Kommunisterna ses som det stora hindret för utveckling, valresultatet ikväll visar om det är tillräckligt många som röstar för förändring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.