Kulturhuvudstadsfunderingar

Om ett par år vet vi – då räknar jag med att Umeå har utsetts till Europas kulturhuvudstad år 2014!

Jag tror verkligen att Umeå kommer att ta hem racet – vi har mycket att vara stolta över. Så hur kommer då 2014 att gestalta sig?

Jag hade inte tillfälle att lyssna på körverket "Röster från Umeå" förra helgen, men har förstått att det kommer att växa ytterligare – blir det kanske öppningskonserten på nyårsdagen 2014? Det vore väl maffigt! Umeå sjunger om Umeå? både i positiva och negativa röster.

Att det samiska kommer att bli ett viktigt inslag i såväl ansökan som i genomförandet av kulturhuvudstadsåret. Det blir spännande att hålla fram en av Europas ursprungsbefolkningar för resten av Europa och minst lika spännande att visa umeborna att det finns samiska rötter och spår även i vår kommun. Jag hoppas verkligen att alla tre samevistena på Gammlia har kunnat förverkligas till 2014.

Och så älven – 2014 har Umeå verkligen förstått värdet av Umeälven, både som rekreationsplats, som skönhetsupplevelse och för den delen som ekonomisk faktor. Jag förväntar mig verkligen att både Umeå Energi och Vattenfall ska sponsra kulturhuvudstadsåret, båda företagen har haft och har glädje av den naturresurs som älven är.

2014 kan man cykla och gå längs älven, ända från Vännäs till utloppet i Holmsund. Det finns broar att ta sig över, förutom bilbron mellan Brännland och Sörfors, Notvarpsbron och den nya västra-länken-bron, finns en ny gång- och cykelbro mellan Lundåkern och Bölesholmarna, sedan har vi de tre befintliga broarna mellan centrala sta’n och Teg, vi flyter vidare mot Ön och där hittar vi ännu en ny gång- och cykelbro, innan vi når Kolbäcksbron och så småningom bron mellan Holmsund och Obbola. Tänk bara så många rundturer vi kan välja mellan, med cykeln, t.ex.

2014 kommer att bli ett fantastiskt år i Umeå – och med rätt investeringar och inriktning kommer mycket att leva vidare även alla år därefter.

En kommentar

  1. Lingen

    synd bara att det mesta av naturen då är borta , och det bara finns sten och betong att se på.Allt som kan kallas strandnära har ju då bebyggts om Holmlund får som han vill.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.