Höga förväntningar ger bättre resultat!

Expressen presenterar senaste skolundersökningen: genomsnittliga meritvärden (betyg) och förväntade värden (SALSA skolverket). Skolverket menar nämligen att det finns ett förväntat statistiskt värde på varje individ utifrån kön (flickor är duktigare), föräldrars och framför allt mammans utbildningsbakgrund och eventuell utländsk härkomst. Allt detta bakas ihop och fram stiger det förväntade värdet.

Ett högst cyniskt synsätt tycker jag. Lyckligtvis fanns inte SALSA när jag växte upp. Alla förväntades att göra bra resultat i skolan för att kunna få ett jobb (och kanske till och med gå vidare till högre studier). I min släkt var jag den första som gick på universitet. I mina kamraters hem fanns det inte heller någon studietradition. Men det fanns en kunskap om att studier lönar sig och att det krävs flit och engagemang om det ska bli något. Det fanns lärare som trodde att alla kan lära sig och att intelligensen inte sitter i pappas plånbok.

Det är därför jag reagerar så starkt varje gång någon statistiskt ska räkna ut vilka betyg en grupp ungar anses kunna få. Varför inte ge alla chansen genom en skola som tar vara på varje individ och stöttar varje individ utifrån de förutsättningar som finns? Det har suttit hårt åt att få fart på läxhjälp men om det är en nyckel till framgång så varför inte satsa på läxhjälp. Alla har som sagt inte föräldrar hemma som kan hjälpa till men det betyder inte att eleven i fråga inte kan få hjälp av andra.

Om jag ändå ska kommentera SALSA jämförelsen för Umeå i dagens Express: Högst betyg i jämförelse med förväntningarna ligger Minerva och Prolympia. Kanske inte så konstigt det är friskolor som tror att alla kan lyckas oavsett backgrund. Sannolikt finns det många föräldrar som inte heller har förstått att just deras barn inte kommer att lyckas (enligt skolverket).

Knepigare blir det att förklara varför Ålidhemskolan, Västangårdskolan och Skärgårdsskolan ligger så långt ifrån förväntningarna. Är det brist på förväntningar om goda resultat som gör att Ålidhemskolan och Västangårdskolan ligger 21-25 betygsgenomsnitts poäng under förväntningarna. Jag har inte svaret och som sagt jag har aldrig trott på att SALSA-värdena är någon sanning men någon borde trots allt fundera på vad det för mekanismer som gör att elever lyfter sig över förväntningarna. TV-serien 9A visade att det går att förändra verkligheten men det bygger på en absolut övertygelse att alla kan och alla har möjligheterna om bara viljan finns både från elever och lärare.

För övrigt anser jag att Lilla Yang Peiyi 7 år, vars röst hördes på OS-vigningen, men som ansågs vara för ful för att få vara med i bild måste få upprättelse. Att flickor och kvinnor i alla tider har diskriminerats pga. av utseende (och även män för allt i världen, män över 185 cm har fördel) men att hävda att en liten flicka med enastående röst inte skulle duga utseendemässigt där går skamgränsen.

Umeås ambitioner är att bli Europas kulturhuvudstad 2014 men varför inte gå utanför ramen och bjuda in Yang Peiyi med föräldrar till Umeå redan nu. Även en 7-åring har rätt till en just behandling. Jag hoppas att hon blir en erkänd sångerska i framtiden och att vi kan njuta både av att höra och se henne.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.