Umeå Sveriges tillväxtkommun (eller)?!

Holmlund ondgör sig över att ovationerna från media över att Umeå har blivit Årets tillväxt kommun har uteblivit. Är inte detta ett tecken på att det finns en viss mättnad hos både befolkning och media att ständigt matas av pressmeddelande om olika utmärkelser (en del i obefintlig konkurrens). Folket och media förväntas buga för överhögheten som har ordnat det så fint för oss och vi ska alla vara väldigt stolta. Överallt ska det sedan berättas om alla fina priser genom året. Det spelar liksom ingen roll om det längre är giltigt eller ej (bästa Homostad två gånger om har Umeå vid senaste undersökningen hamnat på 7:e plats, men fortfarande går mantrat att Umeå är bäst).

Årets tillväxtkommun är onekligen en fin utmärkelse men det känns som det är upp till bevis. Just nu tycks majoriteten i politiken (socialdemokrater och vänsterpartiet) på alla sätt vilja försvåra för t.ex privata vårdföretag som vill vara med i upphandlingar. Genom att ställa större krav på de privata än vad kommunen själv klarar av finns det väl förhoppningar om att helt bli av med dem. En motion om krav på heltidstjänster vid upphandling kommer upp på måndag i kommunfullmäktige (men detta är bara ett exempel). Det pratas stort och brett om fler intraprenader men i verkligheten verkar det mest finnas krokben från kommunens sida.

Pokerspelet om hur många invånare Umeå ska ha 2050 känns mest löjlig. Kanske något för en vadslagningsfirma att ta upp. Förmodligen skulle oddsen på olika årtal vara närmare sanningen än det som nu är pågång. Men som sagt önska kostar ingenting det blir dock värre om alla planeringsförutsättningar ska ställas efter en målsättning som så här långt inte har täckning i verkligheten.

Jag hoppas verkligen inte att någon tror att det går att vinna titeln som Europas kulturhuvudstad 2014 genom att stapla alla ’fina utmärkelser’ på varandra i ansökan.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.