Vill Umeå ha några småföretagare?

Holmlund hoppar på mig i dagens blogg (som vanligt, påhopp alltså) och menar uppenbarligen att beslutet som fattades av kommunfullmäkte igår gällande ’Heltid ska vara norm även i privat äldreomsorg’ varken är förbud mot deltidstjänster, två deltider eller samarbete mellan entreprenör och kommun för att säkerställa en heltid.

Det beror naturligtvis på hur beslutet ska uppfattas.

Vänsterns första yrkande som fullmäktige biföll löd: Kommunen vid upphandling av driftsentreprenader ställer krav på att heltidsnorm skall gälla för entreprenörens anställda.

Dessutom beslutades att målsättningen att heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet vid alla upphandlingar av driftsentreprenader i äldreomsorgen i Umeå Kommun.

Tolkningen av beslutet som det togs måste vara att det gäller alla driftsentreprenader som Umeå kommun gör samt för driftsentreprenader inom äldreomsorgen gäller heltid är en rättighet och deltid en möjlighet.

Hur kommer detta (luddiga beslut) att förverkligas? Å ena sidan krav på heltidsnorm och å andra sidan heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet vid alla driftsupphandlingar i äldreomsorgen.

Det känns som en del kalla fötter har kommit fram i ljuset. Det intressanta kommer när förslag till nytt upphandlingsreglemente kommer fram eller ännu hellre när nästa driftsentreprenad ska upphandlas. Ska kravet uppfyllas vid upphandlingen eller via kontroll 6-12 månader senare? Kommunen kan inte alltid erbjuda heltid på samma arbetsplats för sina anställda, kommer det att gälla andra regler för entreprenader?

Eller för att citera tjänsteyttrandet
’Statsledningskontoret anser att kommunen skall undvika att ställa detaljerade arbetsgivarvillkor i samband med upphandling av driftsentreprenader.’ ’Stadsledningskontoret anser att det är tveksamt om motionärens krav på heltid är förenligt med LOU:s grundläggande krav på proportionalitet. Kravet har ingen relevans för tjänstens utförande.’

Fortsättning följer. Det ska bli spännande att få frågan prövad framöver. Helt klart är i alla fall att den pragmatiska och framåtsyftande politik som har lyft Umeå uppenbarligen har svårt att göra sig hörd för närvarande.

Hur ser föresten kommunen på entreprenörer som har projektanställda? Är det ok eller inte?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.