Kvinnorna som förändrar världen!

Sitter i Lissabon ihop med ministrar, statssekreterare, jämställdhetsexperter, riksdagsledamöter. Totalt ca 50 personer. Meningen är att vi på 1,5 dygn gemensamt ska skriva fram ett dokument. ’

Alla utom jag kommer från Medelhavets södra eller norra sida. Min roll är att prata jämställdhet utifrån kommuner och landstings perspektiv. Ett och annat exempel från Umeå kommer det också att bli. Att det är just jag som får vara här och tala beror på att jag är vald till jämställdhetstalesman inom Europarådets kongress (det är inte EU).

Det mesta är vi överens om men problemställningarna är lite olika beroende på vilket land det är som företräds.

Ett av de stora problemen för jämställdhet är att kvinnor betraktas som en funktion mer än person. I klassisk muslimsk lag finns det en mängd hinder för kvinnors möjlighet att själva styra sina liv. Lagstiftningen är ofta skriven utifrån religionen vilket begränsar kvinnornas ställning. Detta måste förändras säger kvinnan från Marocko.

Det är kvinnorna som kommer att förändra världen (trots att G20-mötet idag inte har särskilt många kvinnliga deltagare, Angela Merkel är väl tämligen ensam i den klubben).

Varför inte organisera en Kvinno-Lobby i Umeå över alla partigränser. Äldreomsorgen och barnomsorgen/förskolan skulle säkert komma i fokus och hur många kvinnor skulle rösta för ett garage under Rådhusesplanaden som en prioriterad aktivitet i kommunen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.