Dyrt och dåligt???

Idag har domen fallit över Umeås äldre- och hemtjänst. I en nationell undersökningning så ligger Umeå dåligt till. Detta trots att kostnaderna är höga. Uppenbarligen har det inget samband eller som någon sa Umeå har ’kvantitet’ men inte ’kvalité’.

Nu är goda råd dyra! Hur förklara att brukarna är mindre nöjda här än på andra platser? Min korta erfarenhet från politikområdet i Socialnämnden har gett mig insikter som var helt nya för mig.

Jag har alltid trott att brukaren är i centrum (och vars behov också styr verksamheten). I verkligheten låter det ibland (obs ibland och inte alltid) som det är personalen som är verksamheten och att brukarna får anpassa sig till detta.

Kontinuitet i hemtjänsten är väldigt svårt att få till och det spelar liksom ingen roll hur många gånger som det beslutas av politiken.

När det kommer till verkligen är det politikerna som beslutar ’VAD’ som ska göras men tjänstemännen beslutar om ’HUR’ det ska göras. Och därmed mötas aldrig de två.

Kanske detta kan bli ett uppvaknande! Det måste till förändring om brukarna ska bli nöjda.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson, idékonsult

    Dyrt och dåligt gäller även för politikernas tro och nu Lerstenens förslag till bad- och simanläggning på Nanna. Det syns tydligt i det lilla äventyrsbadet Lerstenen föreslår, och dåligt placerat mot P-hus och trafik.

    Dåligt blir det även för simmare och motionärer där Lerstenen i ett år vetat om att politiken krävt 50×25 m och 10 banor för flexibilitet för tävlings och motion, men kom med en 50×21 m – 8 banor och först nu.

    Dåligt är för simsporterna att stora mästerskap klarar inte bassängen trots politikerlöften

    Dåligt är att Lerstenen godkändes trots dessa brister och först nu ska börja rita på andra varianter. Men som inte kan bli rymligare då totalytan på 6 000 kvm är för lite för allt som har begärts av Umeås politiker.

    Dyrt blir det med 22 mkr/år, dubbelt mot Badutredningens beräkning och som uppräknas enligt index. Dyrt blir badet att bygga på dyr tomt mitt i stan. Och dyra finns risken att hyrorna blir för simsporterna.

    Kanske detta kan bli ett uppvaknande! Det måste till förändring om brukarna ska bli nöjda.

    Vilket politiskt parti blir först att dra i handbromsen för Nannabadplaneringen?

    Lösningen finns redan, 50:an till IKSU som nog tar emot och kommunen frågar. Samma sak med Balticgruppen, tillfrågas dom kommer ett äventyrsbad ovanpå en evenemangsarena på Hamrinsberget.

    Detta blir både mer ekonomiskt och bättre, plus att Nanna kan få något bättre för att attrahera till stan än ett trångt äventyrsbad och otillräcklig 50:a.

  2. Jenny

    I slutändan ligger väl ändå ett relativt stort ansvar hos politikerna? Jag finner det mycket märkligt att brist på kontinuitet inte skulle ha något med politiken att göra. Här ligger det väl ett delat ansvar hos både politiker och tjänstemän?

    Självklart är det brukaren som ska stå i centrum men samtidigt bör man kanske fundera kring vilken arbetsmiljö och under vilka villkor personalen jobbar under. Nöjd personal brukar väl ganska ofta leda till nöjda ”kunder”? Hela vårdyrket borde höjas i status i och med det viktiga arbete som de utför.

    Jag hoppas innerligt att det du skriver om att kontinuitet är svårt att uppnå trots alla försök av politiken inte stämmer. Jag väljer hellre att ha en högre tro på det politik kan uträtta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.