I Umeå kan allt hända!

Umeå sticker ut i valstatistiken. Miljöpartier, Piratpartiet och FI har bland sina bästa valresultat i Umeå. Sören Wibe och Junilistan tar hem storslam bland kommunerna i Västerbotten (och ett bra resultat i Umeå). För Vänsterpartiet blev Umeå ett riktigt "loser" ställe – 34,8%. Ett av Sverige Demokraternas absolut sämsta distrikt i Sverige är Umeå.

Folkpartiet blev största Alliansparti i Västerbotten och Umeå.

I Umeå kan med andra ord allt hända. Här sitter inte befolkningen fast i gamla värderingar (eftersom befolkningen till delar att byts ut mellan valen). I Umeå finns det en öppenhet för att pröva nya lösningar.

Helt uppenbart så finns det ett stort politiskt intresse. Valdeltagandet i Umeå blev 48,3% – inte bra men bättre än sist 42,5%.

Nu kör jag hårt inför nästa valrörelse. I Umeå kan allt hända!

En kommentar

  1. Peter Karlsson

    Du är medveten om att vid förra valet till eu-parlamentet stod Jonas Sjöstedt högst på västerpartiets valsedel. Jonas Sjöstedt som vid den tidpunkten bodde i Umeå.

    Eftersom eu-valet är ett val där det personkryssas mer, finns det en rimlig förklaring till att V i år tappade så mycket just i Umeå, de saknade Jonas på valsedeln eftersom han inte ställde up i år.

    Om du sen tittar på resultatet så ser du ju att alla partier ökat, och det är troligt att de rösterna kommer från de som i förra valet röstade på V och Jonas Sjöstedt.

    Så ta inte ut något i förskott, att analysera verkar inte vara Lövgrens starka sida, vilket i och för sig stämmer för svenska politiker över lag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.